Članak

Grujić: Tijela ubijenih ekshumirana u Pandurici

17. Maja 2012.00:00
Na suđenju Slobodanu Grujiću za zločin počinjen u Zvorniku, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su 1997. godine u Pandurici ekshumirani posmrtni ostaci članova njihovih porodica koje su u tom mjestu u maju 1992. uhapsili pripadnici srpske vojske.

This post is also available in: English

Svjedoci su od drugih čuli da je optuženi bio među onima koji su učestvovali u hapšenju.

Mehmedalija Mumić kazao je da je tijelo njegovog oca Saliha pronađeno zajedno sa još desetak tijela.

“Svi pobijeni su pronađeni na Pandurici. Tijelo mog oca se nije tad moglo prepoznati. Davali smo uzorke za DNK analizu i nakon toga smo preuzeli posmrtne ostatke i sahranili ga”, rekao je Mumić.

Mumić, koji je tada imao 16 godina, ispričao je kako je s majkom i četiri sestre napustio Zvornik i otišao u Tuzlu, dok je njegov otac ostao u selu Motovo.  

“Prve informacije dolaze 10. ili 11. maja 1992. godine, od našeg naroda koji je dolazio u Tuzlu, da je oca i komšije zarobila srpska vojska u Pandurici”, ispričao je Mumić.

Poslije izvjesnog vremena, kako je naveo, razgovarao je i sa Safetom Subašićem, koji je također bio zarobljen u grupi u kojoj je bio i njegov otac, ali je uspio pobjeći.
 
“Subašić, koji je imao 15 ili 16 godina u to vrijeme, ispričao je da su krenuli za Tuzlu i da ih je srpska vojska gore zarobila i povezala. Prilikom vezanja uspio je da pobjegne. On se ne sjeća da li su srpski vojnici pucali za njim ili su pucali u ljude koji su bili tu povezani. Spominjao je optuženog Slobodana da je bio tu”, kazao je Mumić.

Prema optužnici, Grujić je 10. maja 1992. godine, zajedno s još nekoliko osoba, učestvovao u zarobljavanju i ubistvu 10 civila bošnjačke nacionalnosti.

Svjedokinja Hanifa Mumić izjavila je da su posmrtni ostaci njenog supruga Ferida Mumića pronađeni 1997. godine u grobnici u mjestu Pandurica.

Ona je rekla da je 1. maja 1992. godine, u osmom mjesecu trudnoće i sa dvoje djece, napustila Motovo i otišla u Tuzlu, a suprug joj je ostao u selu.

“Muževa tetka Fatima Subašić je pričala da ih je vidjela povezane u mjestu Pandurica, te da je tu prepoznala Slobodana Grujića”, kazala je Mumić, koja je u sudnici prepoznala optuženog, rekavši da joj je bio školski drug.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni, kada će biti saslušana dva svjedoka Optužbe.

A.S.

This post is also available in: English