Članak

Pomiješana osjećanja žrtava na suđenju Mladiću

16. Maja 2012.00:00
Tokom iznošenja uvodne riječi Tužilaštva u Haagu, optuženi Ratko Mladić i javnost na galeriji sudnice u kojoj je počelo suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) upozoreni su da ne gestikuliraju jer će u protivnom između njih b

This post is also available in: English

iti postavljen paravan.

Predstavnici udruženja žrtava, njih više od 20 koji su prisustvovali početku suđenja Ratku Mladiću, tvrde da je optuženi tokom suđenja pokazivao prstom u njihovom pravcu.

S druge strane, optuženi se obratio Sudskom vijeću tvrdeći da mu javnost iz galerije nešto gestikulira.

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća, istakao je da nije važno s koje strane dolaze gestikulacije, ali da komunikacija mora prestati.

Ono što žrtve iz BiH  žele kada je u pitanju Ratko Mladić, jeste da dočeka živ kraj suđenja. Nakon iznošenja prvog dijela uvodne riječi Tužilaštva, Šehida Abdurahmanović iz Srebrenice je rekla kako se osjećanja žrtava nakon suđenja ne mogu riječima opisati.

“Sretna sam što sam danas ovdje, što mogu izbliza da pogledam u oči zlikovcu, koljaču, monstrumu. Molimo Boga da mu podari života da ne umre i da dočeka kraj suđenja”, kazala je Abdurahmanović.

Ona se nada da će Mladić biti osuđen po svim tačkama optužnice.

Žrtve su rekle da je Mladić tokom iznošenja uvodne riječi Tužilaštva “klimanjem glave potvrđivao da je uradio sve ono što je uradio”. Također, razočarani su što optužnicom Tužilaštva nisu obuhvaćeni svi zločini za koje je Mladić odgovoran.

“Razočarani smo jer su odustali od dosta općina u kojima je počinjeno mnogo zločina, tako da nismo baš zadovoljni”, kazao je Mehmed Musić, dodavši da mu nije bilo jednostavno vidjeti Mladića u sudnici.

Suđenje Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH, počelo je danas pred Haškim tribunalom iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva.

Mladić se tereti za genocid po dvije tačke optužnice, progone Bošnjaka i Hrvata iz 16 općina u BiH, istrebljenje i ubistva, deportacije i nehumana djela, teroriziranje i protivnapad na civile, te uzimanje vojnih posmatrača i pripadnika UN-a za taoce.

Predstavnici žrtava iz Srebrenice su rekli kako se nadaju da će Mladić biti osuđen za genocid u Srebrenici, jer u suprotnom oni ne bi imali podstreka za daljnje traganje za pravdom.

“Mladić je najveći zločinac prošlog stoljeća. Ako se suđenje završi kako treba, nama će to biti velika satisfakcija. Osjećanja su nam pomiješana – od velike nade pa možda i do razočarenja. Međutim, ima i ljutnje kada vidimo da se on ponaša kao da je normalno to što je uradio”, kazao je Šaćir Srebrenica.

Predstavnici žrtva su rekli kako im niko ne može nadoknaditi ono što su tokom rata izgubili, ali se nadaju da će optuženi živ dočekati izricanje presude kako bi doživjeli određenu satisfakciju.

“Mladić ima potpunu njegu u ovom zatvoru. Apelujem da mu se i dalje pruža njega samo da živ dočeka presudu. Ne znam kako bismo se mi, žrtve, osjećali kada on ne bi dočekao presudu”, kazala je Munevera Avdić iz Kotor-Varoši.

Prije početka suđenja, pred zgradom Tribunala u Haagu održani su mirni protesti. Na transparentima koje su ispred Tribunala u Haagu nosili predstavnici žrtava pisalo je: “Vratite nam Republiku BiH”, “Republika Srpska – genocidna tvorevina”, “Mladić – najveći ubica nedužnih ljudi i djece”, te slike nestalih članova porodica.

Osim žrtava iz BiH protestima su prisustvovali i predstavnici Udruženja za ugrožene narode iz Njemačke, koji smatraju da je za agresiju na BiH “direktno odgovorna Srbija s tadašnjim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, zajedno sa svojim saradnicima iz samoproglašene Republike Srpske, uključujući i Ratka Mladića”.

This post is also available in: English