Članak

Mladić: Bosanski genocid

17. Maja 2012.00:00
Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreni

This post is also available in: English

čkih dječaka i muškaraca.

“Ubistva dječaka i muškaraca u Srebrenici je bio i ostaje genocid. Ne sumnjam da ćete doći do tog zaključka kada budu provedeni dokazi”, istaknuo je Peter McCloskey, tužilac Haškog tužilaštva, navodeći da će tokom suđenja biti saslušani iskazi vojnika koji su vršili pogubljenja, kao i onih koji su uspjeli preživjeti.

Uz to, tužilac McCloskey je rekao da će biti preslušani presretnuti razgovori koje je sačinila Armija BiH (ABiH) te snimci sačinjeni iz vazduha.

Suđenje Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS-a, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH, počelo je 16. maja pred Haškim tribunalom iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva.

Mladić se tereti za genocid po dvije tačke optužnice, progone Bošnjaka i Hrvata iz 16 općina u BiH, istrebljenje i ubistva, deportacije i nehumana djela, teroriziranje i protivnapad na civile, te uzimanje vojnih posmatrača i pripadnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Tužilaštvo je kazalo kako će se tokom dokaznog postupka fokusirati na dokumente sačinjene između Mladića i njegovog ljudstva, jer je “samo vojska koja se strogo kontroliše sa vrha mogla izvršiti ubistva oko 7.000 ljudi”.

“Mladić je bio na mnogim mjestima gdje je u julu 1995. počinjen zločin. On je tada bio na dužnosti. (…) Oni koji su preživjeli pružaju nam neke od najdragocjenijih informacija. Svi su bili zarobljeni, svima je oduzeta imovina, prevoženi su na određene lokacije, zatim na stratišta gdje bi bili pogubljeni”, rekao je McCloskey.

On je kazao kako je VRS u julu 1995. godine počela sa provođenjem operacije pod nazivom “Krivaja ‘95” koja je, između ostalog, imala za cilj napad na civilno stanovništvo i snage UN-a.

Nakon što je stanovništvo iz daljih dijelova enklave Srebrenice prešlo u uži dio grada, 11. jula 1995. Mladić i pripadnici VRS-a su ušli u Srebrenicu. Tada su se u Potočarima, gdje je bila baza UN-a, nalazile žene, djeca, stariji, ali i dosta vojno sposobnih muškaraca.

“Trupe VRS-a zauzimaju Potočare, autobusi su došli po žene i djecu kako bi ih prevezli do teritorije koja je bila pod kontrolom ABiH. Muškarci su odvajani. Oduzeti su im dokumenti”, rekao je McCloskey, dodavši kako muslimani nisu imali nikakvog izbora jer ih je Mladić odlučio protjerati.

O ubistvima muškaraca odlučivano je 13. jula 1995., kako je kazalo Tužilaštvo, a pripadnici VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) pogubili su zarobljene Srebreničane na više lokacija.

“Kada vidite podatke o masovnim grobnicama, možda ćete pomisliti da su to žrtve ubijene u borbama. Međutim, mi imamo veliki broj preživjelih koji svjedoče o ubistvima, ali i veliki broj žrtava pronađenih u masovnim grobnicama koje su imale vezane ruke i oči. Ti ljudi nisu stradali u borbama”, kazao je McCloskey.

Tužilaštvo je naglasilo da će pokazati konkretne primjere kako Mladić izdaje naređenja ljudima koji su izvršili krivična djela, te da je koristio svoju komandnu nadležnost da bi počinio određena djela.

“Mladić je podnio prijedlog da se brani alibijem za dešavanja u Srebrenici. Odbrana tvrdi da je od 14. do 17. jula 1995. bio u Beogradu sa međunarodnim pregovaračima i na svadbi, te da nije bio na poziciji da počini i podstakne počinjenje krivičnih djela koja su se desila”, rekao je Dermot Groome, haški tužilac.

Tužilaštvo ne sumnja da je bio sa međunarodnim prestavnicima, na svadbi i u vojnoj bolnici u određenom periodu, ali ne prihvata da Mladić nije znao šta se dešava u Srebrenici i da nije bio u stanju da počini krivična djela.
“Činjenica da je Mladić bio u Beogradu ne znači da nije imao namjeru da se zarobljenici ubiju i da to nije naredio. Onog dana kada je bio na svadbi, muškarci su strijeljani na Vojnoj ekonomiji Branjevo”, rekao je Groome.

On je dodao da je Mladić “pokrenuo operaciju širokih razmjera u kojoj će biti ubijeno 7.000 srebreničkih dječaka i muškaraca, a raseljeno 30.000 žena i staraca”.

Tužilaštvo u Haagu je u uvodnoj riječi govorilo da je Mladić osigurao ogromne količine goriva, oko pet tona, kako bi posmrtne ostatke Srebreničana  iz primarnih grobnica razbacali u više manjih grobnica i tako ih sakrili.

Kao neka od mjesta na kojima je sistematski strijeljano najviše muškaraca i dječaka iz Srebrenice, Tužilaštvo u Haagu je navelo Orahovac – oko 1.000, školu u Petkovcima – također oko 1.000, školu u Ročevićima – na stotine, Pilica – 1.500, te Kravica – oko 1.000.

Tokom iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo je prikazalo i veliki broj ratnih snimaka na kojima se vidi Mladić tokom boravka u Srebrenici.

Kada je pušten snimak na kojem Mladić razgovara sa Karremansom te mu govori da međunarodna zajednica šverca sa muslimanima i brani ih, optuženi je u sudnici zapljeskao i klimao glavom gledajući u pravcu galerije za javnost.

“Još uvijek 1.500 muškaraca iz Srebrenice nije pronađeno i možda nikada neće biti. Stradanje ovih žrtava i sakaćenje preživjelih zove se bosanski genocid”, kazao je McCloskey.

Odbrana će uvodnu riječ iznijeti nakon okončanja dokaznog postupka Optužbe.

This post is also available in: English