Članak

Lokalno pravosuđe – Mostar: Čuli da je optuženi pucao

12. Juna 2012.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Ivanu Jakovljeviću za zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Prozor/Rama 1993. godine.

This post is also available in: English

Nakon što je pročitana optužnica, saslušano je šest svjedoka. Muharem Konjarić se prisjetio kako su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odveli njegovog maloljetnog sina, koji je 1998. ekshumiran.   

“U našu kuću u Donje Višnjane 28. augusta 1993. došli su pripadnici HVO-a i odveli mog sina Elvedina, koji je tada imao 15 godina, na prinudni rad. Čuo sam da je moj sin ubijen u jednoj šumi kod sela Zahum, gdje su sjekli drva, i da ga je ubio Ivan Jakovljević zvani Vrana”, kazao je Konjarić.

Na pitanje Slavka Pavlovića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, odakle mu informacija da je optuženi pucao na njegovog sina, svjedok je odgovorio da je to saznao od “momaka koji su bili s njim”, a koji su danas takođe saslušani kao svjedoci.

Jakovljevića, kao pripadnika brigade “Rama” HVO-a, optužnica Kantonalnog tužilaštva u Mostaru tereti za nečovječno postupanje prema zatvorenom civilu, maloljetnom Enesu Konjariću, na području sela Zahum i lokaliteta Zvirnjača, kao i za ubistvo maloljetnog civila Elvedina Konjarića.

Svjedok Džemal Konjarić, koji je u to vrijeme imao 16 godina, izjavio je da su ih vojnici HVO-a protjerali iz kuće u Donjim Višnjanima, a njega odveli u srednju školu u Prozoru. Sa njim su, kako je dodao, još bili Amir Konjarić, Elvedin Konjarić, Ibrahim Lulić, Enes Konjarić i Haso Tabak.

“U Srednjoškolskom centru smo boravili, a otuda su nas vodili na prinudni rad u selo Zahum. Radili smo na raščišćavanju jednog puta, a čuvala su nas dvojica policajaca. Odjednom je zapucalo. Do mene je bio Ibrahim Lalić, bacili smo se na zemlju. Taj što je pucao sišao je do nas, ali mu nisam vidio lice, jer su nam branili da ih gledamo”, kazao je Konjarić.

On je dodao da su ih kasnije postrojili i da su vidjeli da fali jedna osoba, ali da on lično nije vidio ubijenog Elvedina.

Svjedok Ibrahim Lalić prisjetio se ove pucnjave, ali je takođe naveo da nije vidio ko je pucao.

“Kada je počelo da puca, bacio sam se na put. Tada sam vidio kako Arif i Elvedin trče. Na jednoj krivini Elvedin je pao. Čim je pucnjava prestala, došao je čovjek koji nas je čuvao i odveo u jednu zemunicu. Čuo sam kako jedan od čuvara govori u motorolu da je Vrana pucao po nama”, prisjetio se on.

Svjedok Dragan Zečević, koji je 1993. bio zapovjednik Treće satnije novaka, pod čijom kontrolom su bili zarobljenici koji su radili na putu kod sela Zahum, kazao je da ga je kada je ubijen Elvedin Konjarić, nazvao neko od vojnika i kazao mu da je “neko pucao iz obližnjeg žbunja” te da je vidio da je to bio Jakovljević.  

Svjedoci Zečević, kao i Ivan Baketarić, rekli su da optuženi nije bio pripadnik HVO-a. Zečević je rekao kako je Jakovljevića “viđao da čuva ovce”, ali da zna da je bio naoružan.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za četvrtak, 14. juna.

                                                                                                                                    S.G.
                                                                                                                                               

This post is also available in: English