Članak

Vlahović: Iskazi umrlih svjedoka

1. Juna 2012.00:00
U nastavku iznošenja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH protiv Veselina Vlahovića zvanog Batko, pročitano je osam iskaza svjedoka koji su preminuli, a koje su ranije dali Kantonalnom sudu u Sarajevu.

This post is also available in: English

Većina pročitanih iskaza odnosila se na dolazak paravojnih formacija na Grbavicu 1992. godine i upade u stanove nesrpskog stanovništva, a dva svjedoka su opisala susrete s optuženim Vlahovićem.

Muhbira Imamović, koja je iskaz dala prije 11 godina, ispričala je kako je Vlahović “s bokserom na ruci” upao u stan u kojem je živjela sa sinom i tražio novac prijeteći im nožem.

“Skinuo mi je burmu, udario me pesnicom i uzeo ostatak zlata i novac, gdje je bilo 300 do 400 maraka”, stoji u iskazu Muhibe Imamović, koja je umrla prije tri godine.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Jure Pehar, koji je umro prošle godine, govorio je o susretu s optuženim i odvođenju njegovog sina, kojeg je optuženi pretukao.

“Batko i još jedan su došli u naš ulaz. Mene je Batko udario i pao sam na kauč, a onda je nastavio da me udara nogama, nakon čega me krv oblila”, navedeno je u izjavi koju je Pehar dao prije 11 godina.  

On je dodao da je njegovom sinu naređeno da se “svaki dan javlja”, a jednom se vratio isprebijan, rekavši da ga je optuženi istukao.

Nastavak suđenja je 13. juna, kada će biti nastavljeno čitanje preostalih iskaza svjedoka Tužilaštva BiH koji su umrli.

                                                                                                                                    M.B.
                                                                                                                                             

This post is also available in: English