Članak

Lokalno pravosuđe – Perković: U srijedu presuda za zločine u Derventi

12. Juna 2012.00:00
Okružno tužilaštvo Doboj zatražilo je u završnoj riječi da Ivica Perković bude osuđen za zločin protiv civilnog stanovništva na području Dervente, dok je Odbrana zatražila oslobađanje optuženog.

This post is also available in: English

Okružni sud u Doboju presudu će izreći u srijedu, 13. juna.

“Tokom glavnog pretresa, svjedoci su potvrdili da je optuženi Perković učestvovao u zlostavljanju civila zarobljenih u logorima u bivšem Domu JNA, vojnim hangarima Rabić, kao i u prostorijama osnovne škole u mjestu Zelenika ili u nekim drugim prostorijama na području Dervente”, rekao je okružni tužilac Slavko Krulj.

On je istakao da su svjedoci prepoznali Ivicu Perkovića kao osobu koja ih je maltretirala dok su bili zarobljeni. Prema Odbrani, prilikom identifikacije Perkovića, nije se poklopio nijedan iskaz svjedoka.

Branilac optuženog Krešimir Zubak je u završnoj riječi zatražio od Sudskog vijeća da oslobodi njegovog branjenika, jer “tužilac nije van razumne sumnje dokazao djela koja su Perkoviću stavljena na teret”.

“Ne postoje dva svjedoka koja o istom događaju govore na približno isti način. Svjedoci su jedno govorili u svojim iskazima datim policiji, drugo Tužilaštvu u Doboju, a nešto sasvim treće Tužilaštvu BiH u Sarajevu”, kazao je Zubak.

On je ocijenio da je optužnica neutemeljena, jer osobe koje se spominju u optužnici nisu civili, nego pripadnici oružanih snaga Republike Srpske (RS), odnosno vojske bivše Jugoslavije.

“Radi se, dakle, o ratnim zarobljenicima. Odbrana je to dokazala dokumentacijom nadležne službe Opštine Derventa, odnosno nekadašnje Vojne pošte Derventa”, rekao je Zubak.

Tužilac je kazao da se radilo o zarobljenim civilima, koji imaju “formalna rješenja o pripadnosti vojnim formacijama, a koja su tražili da bi mogli da ostvare pravo na penziju ili invalidninu”.

Optužnicu protiv Perkovića podiglo je Tužilaštvo BiH, stavljajući mu na teret da je, kao pripadnik 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom aprila, maja i juna 1992. godine namjerno nanosio tešku fizičku i duševnu bol osobama srpske nacionalnosti zatočenim na području Dervente.

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu, ovaj je predmet prebačen na procesuiranje pravosuđu u Doboju. Okružno tužilaštvo je prihvatilo optužnicu Tužilaštva BiH.

Tužilac Krulj je predložio da Perković bude osuđen prema Krivičnom zakonu BiH.

Suđenje je započelo u martu ove godine pred Okružnim sudom u Doboju.

                                                                                                                                   A.G.
                                                                                                                                                   

Povezani članci

This post is also available in: English