Članak

Planinčić i ostali: Rođak planirao napad

8. Juna 2012.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su napadu na Serdare 1992. godine prethodili napadi na sela s nesrpskim stanovništvom.

This post is also available in: English

Svjedok Mehmed Sadiković, koji je u junu 1992. izabran na čelo štaba Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, naveo je da su 11. juna te godine, “na Kurban-bajram, u Kotor-Varoš ušle snage autonomne regije Bosanske krajine Banje Luke”.

“Rečeno je da je vlast preuzeta i da se garantuje sigurnost, te da se iskaže lojalnost Republici Srpskoj i preda oružje”, kazao je svjedok i dodao da su ona sela koja nisu predala oružje i iskazala lojalnost napadnuta.

Sadiković je rekao da je lično bio protiv da se napadaju srpska okolna sela, ali da je u septembru 1992. godine čuo da je napadnuto selo Serdari i da su civili poginuli.

“Moj rođak Besim Ćehić je planirao taj napad, i da je danas živ, sigurno bi bio ovdje prvooptuženi”, kazao je Sadiković.

Od rođaka Ćehića je, kako je rekao, saznao da je optuženi Fikret Planinčić bio tog dana na zadatku u selu Sakane, jer je poznavao taj teren, dok je optuženi Sead Menzil sa svojom grupom odbio zadatak i otišao u Hanifiće, da “nešto tamo obavi”.

Prema optužnici, u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine, u Serdarima je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti. Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su bili pripadnici TO-a u Kotor-Varoši.

S obzirom da je zbog bolesti optuženog Lišančića suđenje bilo prekinuto duže od mjesec dana, pretres je počeo iznova, ali obje strane su se složile da se svjedoci koji su već ispitani ne moraju ponovo pojavljivati u sudnici.

Nastavak suđenja je 12. juna, kada će Odbrane optuženih unakrsno ispitati ovog svjedoka.

M.B.

This post is also available in: English