Članak

Bašić i Šijak: Na psihoterapiji zbog traume

12. Juna 2012.00:00
U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je svjedokinja A tek godinu dana nakon psihoterapije ispričala da su je silovali “Bašić i Šijak”.

This post is also available in: English

Svjedok Goran Grabovac, koji radi kao psihijatar u Varešu, rekao je da svjedokinju A liječi od 2007. godine i da na početku psihoterapije nije bio u mogućnosti da uspostavi dijagnozu zbog njenog teškog stanja.  

“Pitao sam je postoji li nešto što ima da mi kaže, i tada mi je ispričala da su je silovali Bašić i Šijak, te još dvojica koje nije poznavala”, kazao je Grabovac, dodavši da o detaljima nije pričala.

Kako je naveo, svjedokinja je bila uznemirena tokom psihoterapija i dešavalo se da je, uz burnu reakciju, često imala potrebu da napusti prostoriju.

“Imala je problema s koncentracijom i pamćenjem, kao i poteškoće sa snom”, kazao je Grabovac.

Na pitanje Kerima Čelika, branioca prvooptuženog Bašića, koju je dijagnozu uspostavio kao doktor, svjedok je odgovorio da je u pitanju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Kako je dodao, u namjeri da joj pomogne, koliko se sjeća, savjetovao ju je da se povjeri nekome ko je prošao slične stvari, te se ona obratila Udruženju “Žena-žrtva rata”.

Tužilaštvo BiH tereti Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka da su 25. januara 1994. godine u zatvoru ABiH koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Nastavak suđenja je 18. juna, kada će Tužilaštvo BiH uvesti materijalne dokaze i ispitati tim vještaka.

                                                                                                                                                  M.B.

This post is also available in: English