Vijesti


Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Travniku 18. Novembra 2011. Članak Braća Šaban i Elvir Đelilbašić uhapšeni su uz sumnju da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Turbe (općina Travnik) krajem 1992. godine, navedeno je u Tužilaštvu BiH.
Zatražen pritvor za Gorana Lučića 18. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Lučiću, koji se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti u Gacku.
Karajić: Odgođeno izricanje presude 18. Novembra 2011. Članak Izricanje presude na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, odgođeno je za 28. novembar ove godine.
Karadžić: Srbi na pragu stvaranja države 18. Novembra 2011. Članak Vodstvo bosanskih Srba, na čelu sa Radovanom Karadžićem, definisalo je početkom juna 1992. godine razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata kao glavni strateški cilj i naložilo njegovo postizanje vojnim putem, posvjedočio je Ewan Brown na suđenju bivšem preds
Muderizović i Avdović: Zatraženo produženje pritvora 17. Novembra 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor za Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića, koji se sumnjiče za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
Ivanović: Odustali od svjedočenja Ljubomira Borovčanina 17. Novembra 2011. Članak Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana optuženog je odustala od unakrsnog ispitivanja Ljubomira Borovčanina, jer samo ispitivanje ne bi moglo da se održi prije 2012. godine.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv Ranka Boljaka 17. Novembra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ranka Boljaka, kojom se tereti za zločine protiv civilnog stanovništva u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Pronađena dva tijela 16. Novembra 2011. Članak Po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću započela je ekshumacija na lokalitetu Duliba u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, a u sklopu istrage masovnih ubistava civila bošnjačke nacionalnosti počinjenih u septembru 1992. godine.
O naslijeđu Tribunala u Haagu 16. Novembra 2011. Članak Oko 400 učesnika iz cijelog svijeta okupilo se u Haagu na dvodnevnoj konferenciji “Globalno naslijeđe Haškog tribunala” kako bi istražili uticaj rada ovog suda na međunarodno humanitarno pravo i krivični postupak.
Karadžić: Zatražena nova pauza 14. Novembra 2011. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske zatražio je da mu Vijeće Haškog tribunala odobri jednomjesečnu pauzu u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.