Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica za zločine nad civilima 2. Novembra 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću je 31. oktobra ove godine potvrdio optužnicu protiv Neđeljka Sovilje i Rajka Vekića, kojima se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Kritike zbog sporog sprovođenja Strategije 2. Novembra 2011. Članak Ako se Državna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina nastavi provoditi ovim tempom, rokovi za okončanje tog posla neće biti ispoštovani, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore tokom susreta sa glavnim tužiocem Haškog tribu
Određen pritvor Zemiru Kovačeviću 31. Oktobra 2011. Članak Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane koji se sumnjiči za zločine u Sijekovcu i Bosanskom Brodu.
MKSJ/ICTY: Vojislavu Šešelju 18 mjeseci zatvora 31. Oktobra 2011. Članak Haški tribunal osudio je na godinu i po dana zatvora Vojislava Šešelja, vođu Srpske radikalne stranke, zbog nepoštivanja suda objavljivanjem identiteta zaštićenih svjedoka sa suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.
Korićanske stijene: Nema kazne – nema pritvora 28. Oktobra 2011. Članak Četvorica optuženih za zločin na Korićanskim stijenama puštena su na slobodu uz mjere zabrane jer su ukidanjem prvostepene presude prestali razlozi zbog kojih im je ranije bio određen pritvor.
Bastah: Odgođeno ročište 28. Oktobra 2011. Članak Ročište za razmatranje zahtjeva za ponavljanje postupka protiv Predraga Bastaha odgođeno je jer Odbrana nije bila u mogućnosti da se izjasni o razlozima za obnovu postupka.
Korićanske stijene: Zatražen pritvor 28. Oktobra 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su pušteni na slobodu uz mjere zabrane nakon što im je ukinuta prvostepena presuda.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: Izricanje presude 31. oktobra 28. Oktobra 2011. Članak Nakon iznošenja završnih riječi Optužbe i Odbrane na suđenju za zločin počinjen u selu Stupni Do (općina Vareš), Kantonalni sud u Sarajevu izreći će presudu Erminu Čurtiću 31. oktobra ove godine.
Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po 10 godina zatvora 28. Oktobra 2011. Članak Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Ljubišu Vranješa i Mladena Milića na po 10 godina zatvora za pomaganje u ubistvu civila u Kotor-Varoši u junu 1992. godine.
Karadžić: Strah od pokolja 28. Oktobra 2011. Članak Optuženi Radovan Karadžić na nastavku suđenja u Haagu tvrdio je da su srpske snage krajem aprila 1992. godine preuzele vlast u Prijedoru da bi spriječile napad bošnjačkih “ekstremista” na lokalne Srbe, a svjedok Optužbe Mevludin Sejmenović uzvratio je da