Vijesti


Planinčić i ostali: Prijetnje zaštićenom svjedoku 13. Oktobra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za trojicu optuženih za zločin na području Kotor-Varoši, obrazloživši zahtjev mogućnošću uticaja na svjedoke zbog prijetnji koje su upućene jednom zaštićenom svjedoku.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Iznesene žalbe na prvostepenu presudu 13. Oktobra 2011. Članak Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, Optužba je tražila da se izrekne strožija kazna Senadu Ahmetaševiću, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine u Velikoj Kladuši, dok je Odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine.
Nedostatak sredstava usporava traganje za nestalima 12. Oktobra 2011. Članak Dinamika rada na traganju za nestalima zavisi od Vijeća ministara BiH, koje treba odobriti finansijska sredstva namijenjena za ekshumacije, smatraju u Institutu za traženje nestalih osoba (INO) BiH i u Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba (ICM
Lokalno pravosuđe – Trninić: Prirodna smrt 12. Oktobra 2011. Članak U nastavku suđenja Milanu Trniniću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Odbrane kazao je da je 1993. godine ljekar utvrdio da je Husein Purivatra, za čije se ubistvo tereti optuženi, umro prirodnom smrću.
Zečević i ostali: Aktivista Crvenog križa 12. Oktobra 2011. Članak U nastavku suđenja za zločin na Korićanskim stijenama, svjedokinja Odbrane kazala je da optuženi Branko Topola nije 1992. godine u Trnopolju nosio uniformu i oružje, te da ga smatra “veselom osobom”.
Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši 10. Oktobra 2011. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Seada Menzila, bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, koji se terete za zločin u selu Serdari.
Problemi u procesu potrage za nestalim osobama 10. Oktobra 2011. Članak Tužilaštvo BiH je u saopštenju za javnost navelo da do početka oktobra 2011. godine ovoj instituciji nije isplaćena niti jedna konvertibilna marka za izvršene ekshumacije, dok dinamika procesa traženja nestalih, kako je saopšteno, direktno zavisi od raspo
Lokalno pravosuđe – Trebinje: Presuda zbog logoraške torture 7. Oktobra 2011. Članak Osnovni sud u Trebinju donio je presudu prema kojoj je Federacija BiH dužna da Olgi Draško isplati 100.000 maraka za pretrpljene torture i mučenja tokom zatočeništva u logoru Dretelj kod Čapljine od početka maja do avgusta 1992. godine.
Mladić: “Želim što duže da živim” 7. Oktobra 2011. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala zatražilo je na statusnoj konferenciji od Tužilaštva da razmotri koje bi tačke iz optužnice protiv Ratka Mladića mogle biti izostavljene.
Selimović i ostali: Otkrivanje ratnih zločina 5. Oktobra 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Adil Ružnić nije ispitivao ratne zarobljenike u prostorijama autoservisa “Rad” u Cazinu.