Vijesti


Lokalno pravosuđe – Trninić: Apsolutna zastara 24. Novembra 2011. Članak Milan Trninić iz Gradiške u Okružnom sudu u Banjoj Luci oslobođen je optužbi da je 1993. godine pretukao Huseina Purivatru, koji je od povreda preminuo.
Usaglašen tajni protokol 23. Novembra 2011. Članak Predstavnici tužilaštava BiH i Srbije usaglasili su tekst Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Uskoro saslušanje Monike Simonović 22. Novembra 2011. Članak Monika Ilić rođena Simonović predata je policiji Brčko Distrikta, gdje je izvršena kriminalistička obrada i utvrđen njen identitet, nakon čega će je saslušati u Tužilaštvu.
Mirsad Vatrač optužen za zločine u Kotor-Varoši 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Vatrača za zločin na području Kotor-Varoši počinjen 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Produžen pritvor Ranku Boljaku 22. Novembra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor Ranku Boljaku, optuženom za zločine protiv civilnog stanovništva u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe – Marković: Udarci u školi 22. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine na području Sokoca, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je 1992. godine pretučen u Osnovnoj školi u Sokocu, te dodao da je saznao da je osoba koja ga je pretukla optuženi Milan Marković.
Osmić: Preblaga ili previsoka kazna 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je u martu ove godine Alija Osmić osuđen na 11 godina za zločine u Bugojnu.
Pustivuk: Okončan dokazni postupak 22. Novembra 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka Vijeća Suda BiH, okončan je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području općine Ilijaš.
Karadžić: Odbijen zahtjev za prekid suđenja 22. Novembra 2011. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da mu se odobri jednomjesečna pauzu u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.
Nešković i Ilić: Nepoznata sudbina razdvojenih muškaraca 22. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši pripadnik Holandskog bataljona je rekao da su srpski vojnici u Potočarima u julu 1995. godine muškarce Bošnjake odvojili od žena i djece i odveli ih u “bijelu kuću”, te da ne zna za njihovu sudbinu nakon što su od