Članak

Terzić: Pet godina za zločine u Odžaku

19. Oktobra 2012.00:00
Sud BiH osudio je Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku počinjenih 1992. godine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Terzić, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. godine nečovječno postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i tvornici “Strolit”.

Kako je navedeno u presudi, Terzić je proglašena krivom jer je zarobljenike, koji su bili nezakonito zatvoreni, udarala palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine.

“Radnje koje se optuženoj stavljaju na teret predstavljaju kršenje Ženevske konvencije i povredu prava civilnog stanovništva. Psihičko i fizičko maltretiranje zatvorenika nije bilo opravdano vojnom službom, naročito kada su u pitanju zatvorenici koji su bili nenaoružani”, naglasio je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće je Albinu Terzić oslobodilo optužbe da je nečovječno postupala prema zatvoreniku AB-2 u osnovnoj školi u Odžaku, kada ga je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, tjerala na seksualni odnos sa psihički bolesnom zatvorenicom.

“Vijeće nema sumnje u vjerodostojnost ovog događaja, ali, na osnovu priloženih dokaza, nije se moglo utvrditi da li je optužena tom događaju stvarno i prisustvovala”, kazao je Maksumić.

Kako je navedeno u presudi, Odbrana je tokom suđenja pokušavala da nađe alibi za optuženu Terzić, ali Vijeće nije imalo dvojbe da je baš ona bila osoba koja je maltretirala zatvorenike u tvornici “Strolit” i osnovnoj školi.

Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je uzelo u obzir da je Terzić prilikom izvršenja krivičnog djela bila mlada, da nije do sada kažnjavana, te da se tokom suđenja primjerno ponašala.

Na prvostepenu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH, a Albini Terzić, koja se brani sa slobode, produžene su mjere zabrane.

D.E.

This post is also available in: English