Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko: Odbrana od nasrtanja

17. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, optuženima za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika, svjedok Odbrane Fadil Žilić izjavio je da je optuženi Gušo prilikom ispitivanja “nasrnuo” na zarobljenog Branka Radenkovića, a da ga je u tome s

This post is also available in: English

priječio optuženi Suljagić.

Žilić je ranije, na poziv Tužilaštva, svjedočio o boravku oštećenog Branka Radenkovića u zarobljeništvu u Maoči (opština Brčko), a danas ga je kao svjedoka pozvala Odbrana optuženih.

Svjedok, koji je tokom tokom rata obavljao dužnost vojnog policajca, rekao je da je obezbjeđivao vikendicu u koju je doveden Radenković, kojeg su nakon par sati ispitivali Gušo i Suljagić, zajedno sa još dva lica.

“Pitali su ga uobičajena pitanja o položajima i naoružanju neprijateljskih snaga na tom području, no iz nekog razloga Radenković nije želio da odgovara na to. U jednom trenutku je Nusret Gušo iznerviran takvim ponašanjem skočio i nasrnuo na Radenkovića. Istog trena je skočio i Suljagić te uhvatio Gušu kako bi ga spriječio da udari zarobljenika”, prisjetio se Žilić.

On je dodao da ne zna da li je Gušo “ipak uspio udariti” Radenkovića, koji je izveden u drugu prostoriju.

“Niko ga više nije dirao, a njih četvorica su uskoro otišli”, dodao je on.  

Gušo i Suljagić, bivši pripadnici 108. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), optuženi se da su u više navrata ispitivali ratnog zarobljenika Branka Radenkovića, koji je bio izložen ponižavanju i fizičkom zlostavljanju.

Svjedokinja Odbrane Zulka Kulović kazala je da oštećenog Branka Radenkovića poznaje od prije rata i da je otišla da ga posjeti nakon što je saznala da je zarobljen i odveden na Maoču.

“Sjećam se da sam ga zatekla kako sjedi ispred vikendice. Nije bio svezan, a nisam vidjela ni čuvara u blizini. Pitala sam ga da li zna nešto o mom bratu koji je ostao u Brčkom, a za kojeg sam ja čula da je ubijen. On mi je odgovorio da ne zna ništa”, rekla je Kulović.

Ona je dodala da na Radenkoviću nije vidjela povrede.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar, kada bi trebala svjedočiti obojica optuženih.
                                                                                                                                                
                                                                                                                                    M.A.

This post is also available in: English