Članak

Lokalno pravosuđe – Lavrnić: Presuda 23. oktobra

19. Oktobra 2012.00:00
Nakon što su Kantonalno tužilaštvo u Bihaću i Odbrana Ratka Lavrnića iznijeli završne riječi na suđenju za zločine počinjene u naselju Reizovići kod Ključa, izricanje presude je zakazano za 23. oktobar ove godine.

This post is also available in: English

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić u završnom izlaganju je kazao da materijalni dokazi i iskazi svjedoka “neupitno ukazuju” na to da je optuženi Ratko Lavrnić počinio ubistvo nevinih ljudi.

Cvjetin Adamović, branilac optuženog, s druge strane, istakao je da Optužba ničim nije dokazala krivicu njegovog branjenika.

Lavrnić se tereti da je 10. februara 1993. godine u ključkom zaseoku Rejzovići ubio Ramizu Adžemović, Fatimu i Hatu Risović te ranio Ejuba Ćenanovića.

Prije iznošenja završnih riječi, u svoju korist svjedočio je optuženi Lavrnić, njegova supruga Marica i tri bivša pripadnika Vojske Republika Srpske (VRS).
 
Lavrnić je tokom svjedočenja kazao da je nevin, tvrdeći da je 1993. bio blizak sa komšijama Bošnjacima i da je lično poznavao neke od ubijenih.

“Prva saznanja o dešavanjima u Rejzovićima i ubistvu žena dobio sam tek 2010. godine, kada je pokrenut krivični postupak”, rekao je Lavrnić.

Supruga optuženog Marica Lavrnić je kazala da je optuženi mobilisan 9. januara 1993. – kada ga je sa pijace pokupila vojna policija – te odveden na liniju. Sa ratišta se vratio početkom februara 1993. godine, kada joj je rekao da je bio na ratištu u Bihaću i Zvorniku.

“Ratko nije nosio vojnu uniformu”, dodala je Marica Lavrnić.

U korist Odbrane na ovom ročištu svjedočili su i Todo Katić, Mile Jovanić i Zdravko Pećanac, koji su potvrdili da su u januaru i februaru 1993. godine viđali optuženog na ratištu na Grabežu i Milićima.

Optuženi je, prema njihovim iskazima, bio zadužen za logistiku, odnosno dostavljanje hrane.

Dž.D.

Povezani članci

This post is also available in: English