Vijesti


Karadžić: Strah od pokolja 28. Oktobra 2011. Članak Optuženi Radovan Karadžić na nastavku suđenja u Haagu tvrdio je da su srpske snage krajem aprila 1992. godine preuzele vlast u Prijedoru da bi spriječile napad bošnjačkih “ekstremista” na lokalne Srbe, a svjedok Optužbe Mevludin Sejmenović uzvratio je da
Lokalno pravosuđe – Trninić: Premlaćivanje u kući 26. Oktobra 2011. Članak Svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci Kadira Purivatra je pred banjalučkim sudom kazala da je optuženi Milan Trninić pretukao njenog supruga Huseina Purivatru, koji je od posljedica premlaćivanja preminuo.
Korićanske stijene: Važeća potjernica za Dušanom Jankovićem 26. Oktobra 2011. Članak Nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su četvorica bivših policajaca iz Prijedora osuđena za zločin na Korićanskim stijenama, iz Suda BiH su potvrdili da je potjernica za Dušanom Jankovićem još uvijek na snazi.
Marjanović: Posljednji put sa ocem 26. Oktobra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Rogatici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako mu je u junu 1992. godine optuženi Zoran Marjanović odveo oca, kojem se od tada gubi svaki trag.
Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Određen pritvor Tendžeriću i Staniću 21. Oktobra 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor Radivoju Tendžeriću i Dragoslavu Staniću zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
MKSJ/ICTY: Prerano za puštanje Dragana Zelenovića 21. Oktobra 2011. Članak Haški tribunal odlučio je da Dragan Zelenović, koji je osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Foči, ne ispunjava uslove da bude prijevremeno pušten na slobodu.
Memić i ostali: Izvještavanje pretpostavljenih 21. Oktobra 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine u Trusini (općina Konjic), Šaćir Arnautović je kazao da je jedinica koja je pridodata nekoj brigadi obavezna izvijestiti pretpostavljene u slučaju postojanja krivičnog djela.
Muderizović i Avdović: U istrazi još 25 osumnjičenih 21. Oktobra 2011. Članak Sud BiH odredio je pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, osumnjičenima za zločine u Sarajevu, uz obrazloženje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.
Lokalno pravosuđe: Određen pritvor Ranku Boljaku 21. Oktobra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, odredio pritvor Ranku Boljaku, koji se sumnjiči za zločin počinjen u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe: Oslobođen Sead Hakalović 21. Oktobra 2011. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) izrekao je oslobađajuću presudu Seadu Hakaloviću za ratni zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic).