Vijesti


Lokalno pravosuđe: Zatražen pritvor za Ranka Boljaka 21. Oktobra 2011. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je da se odredi pritvor Ranku Boljaku, koji se sumnjiči da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.
Eskhumacija na području Modriče 21. Oktobra 2011. Članak Ekshumacijom urađenom pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Jakeš – Staro Džamište u blizini Modriče pronađeni su posmrtni ostaci više od 40 osoba ubijenih za vrijeme proteklog rata u BiH.
Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Određen pritvor Tendžeriću i Staniću 21. Oktobra 2011. Članak Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor Radivoju Tendžeriću i Dragoslavu Staniću zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
MKSJ/ICTY: Prerano za puštanje Dragana Zelenovića 21. Oktobra 2011. Članak Haški tribunal odlučio je da Dragan Zelenović, koji je osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Foči, ne ispunjava uslove da bude prijevremeno pušten na slobodu.
Memić i ostali: Izvještavanje pretpostavljenih 21. Oktobra 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine u Trusini (općina Konjic), Šaćir Arnautović je kazao da je jedinica koja je pridodata nekoj brigadi obavezna izvijestiti pretpostavljene u slučaju postojanja krivičnog djela.
Muderizović i Avdović: U istrazi još 25 osumnjičenih 21. Oktobra 2011. Članak Sud BiH odredio je pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, osumnjičenima za zločine u Sarajevu, uz obrazloženje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.
Lokalno pravosuđe: Određen pritvor Ranku Boljaku 21. Oktobra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, odredio pritvor Ranku Boljaku, koji se sumnjiči za zločin počinjen u Sarajevu.
MKSJ/ICTY: Novi predsjednik Haškog tribunala 20. Oktobra 2011. Članak Na posebnoj plenarnoj sjednici, Theodor Meron izabran je za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), dok je za potpredsjednika izabran Carmel Agius.
Gasal i ostali: Izricanje presude pomjereno za novembar 20. Oktobra 2011. Članak Izricanje presude trojici optuženih za zločine u Bugojnu pomjereno je za 22. novembar, jer je Sudskom vijeću potrebno dodatno vrijeme za donošenje odluke.
Karadžić: Zatvorena sjednica 20. Oktobra 2011. Članak Iskaz zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu protekao je na sjednici zatvorenoj za javnost.