Vijesti


Kuvelja: Nevin i bez stida 7. Marta 2012. Članak Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je saznao kako je jedinica čiji je pripadnik bio optuženi bila na području Srebrenice 1995. godine.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Čuvari zarobljenog 7. Marta 2012. Članak Bivši pripadnici Armije BiH (ABiH) Husejn Fazlović i Mithat Bečić potvrdili su da su čuvali oštećenog Branka Radenkovića tokom njegovog boravka u pritvoru u Maoči (opština Brčko), te da nisu vidjeli povrede na njemu, niti da ga je iko ispitivao.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Završeno devet predmeta ratnih zločina 7. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću prošle godine je završio devet predmeta ratnih zločina, što ga svrstava među najučinkovitije sudove u BiH, zaključeno je na konferenciji za novinare održanoj u Bihaću.
Kornjača i ostali: Ulaganje materijalnih dokaza 6. Marta 2012. Članak Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, Državno tužilaštvo je izvođenje dokaza nastavilo ulaganjem oko stotinu materijalnih dokaza.
Nešković i Ilić: Optuženi u pratnji policajca 6. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, tri svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi Zoran Ilić 13. i 14. jula 1995. godine bio u Bratuncu u pratnji policajca.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Privođenje u policijsku stanicu 2. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Miroslavu Ragužu pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok Odbrane govorio je o privođenju Enesa Gutošića u Policijsku stanicu Stolac 1993. godine.
Vinko Papak nije se odazvao pozivu Suda 2. Marta 2012. Članak Ročište za izjašnjenje o krivnji Vinka Papka, koji se tereti za zločine na području Prozora, odgođeno je jer se optuženi nije odazvao pozivu Suda BiH.
Podignuta optužnica za zločine u Dretelju 2. Marta 2012. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su počinile zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru Dretelj 1992. godine.
Vlahović: Leševi na smetljištu 1. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, Vracama i Kovačićima za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je 1992. optuženi odveo njene komšije, te da su njihova tijela pronađena tek osam godina
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Prekid suđenja 29. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedok Optužbe je rekao da ga je u septembru 1992. godine ispitivao i tukao optuženi Hadžić.