Članak

Sarić: Komandir stanice

19. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je pretpostavljeni u stanici policije 1992. godine bio Goran Sarić.

This post is also available in: English

Danilo Trifković je rekao da je 1992. godine radio u policijskoj stanici u mjesnoj zajednici Pionirska Dolina, te da je nakon nekog vremena sjedište stanice premješteno u krug bolnice Jagomir.

“Nama pretpostavljeni u stanici je bio Goran Sarić, kao komandir stanice. (…) Ja sam više po priči kolega odredio da je to njegov čin. Zaključio sam da bi on mogao biti komandir jer je prije rata bio zamjenik komandira”, kazao je Trifković.

Sarića je, kako je dodao, viđao na liniji na kojoj je bio raspoređen, jer je “stalno bio u obilasku ljudi”.

Sarić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, optužen je da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Na teret mu je stavljeno da je 21. juna 1992. u Jagomiru vršio razdvajanje zatočenika u tri grupe – u prvu grupu odvojio je 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, u drugu grupu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca u Sarajevu.

Željko Grujić, drugi svjedok na ovom suđenju, rekao je da je u maju 1992. otišao raditi u policijsku stanicu koja se nalazila u Jagomiru. Došao je sa Goranom Sarićem, kojeg je poznavao od prije rata.

“Nisam znao zašto Sarić ide na lokalitet Jagomira, ali sam krenuo sa njim. Tu sam zatekao komandira policijske stanice Slavka Milinkovića. Raspoređen sam onda da radim na punktu kod Lipovog hlada”, objasnio je Grujić.

On je kazao kako mu nije poznato koju je tačno funkciju imao Sarić, ali da misli kako nije mogao biti podređen komandiru Milinkoviću.

“Vrlo malo sam kontaktirao sa Sarićem. Oko zadataka sam surađivao sa Milinkovićem”, rekao je Grujić.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.
                                                                                                                                                      
                                                                                                                                    S.U.

This post is also available in: English