Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Stradanja u živom štitu

19. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja Nihadu Hamziću zvanom Fric za zločine u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedok Okružnog tužilaštva Doboj je ispričao da je na Tomasovom brdu poginulo osam zatvorenika iz logora Rabić.

This post is also available in: English

Miroslav Deronjić je ispričao da je 1992. godine bio zatočen u logoru Rabić, ali da ga optuženi Nihad Hamzić zvani Fric, koji je tu bio stražar, nije maltretirao.

“Najviše je bilo zlostavljanja kad dođe Hrvatska vojska. Morali smo ustajati, stajati mirno, pozdravljati ih sa ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Naređivali su da se zatvorenici skidaju goli”, kazao je svjedok.

Svjedok Deronjić je rekao da su ga jedne prilike pripadnici Vojne policije Osječke brigade Hrvatske vojske odveli na Tomasovo brdo sa nekoliko drugih zatvorenika.

“Tada nam nije rečeno zašto idemo gore. Bilo mi je sumnjivo jer, kad smo krenuli, nismo imali lopate. Kad smo došli, tu su već bile borbe. Išli smo puzeći, neki su ustajali. Ja i još jedan smo ranjeni, osam ih je poginulo. Mislim da smo korišteni kao živi štit”, naveo je svjedok, koji je nakon ranjavanja završio u bolnici u Prnjavoru.

Hamzića optužnica tereti da je, kao zapovjednik čuvara – stražara u logorima Rabić i Polje na području Dervente i logoru Tulek (općina Bosanski Brod), fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile.

Svjedok Cvijo Aničić, koji je također iskaz dao u korist Optužbe, kazao je da su u logoru Polje, gdje je viđao i optuženog, zatvorenici bili podijeljeni u dvije grupe – one sa Čardaka, koji su drastično više maltretirani, i ostale, koji su imali drugačiji tretman.

“Mislim da je zapovjednik Polja bio Šime Dalmatinac, koji nam je rekao da se nalazimo u najzloglasnijem ustaškom logoru u Posavini i da se od nas traži rad, red i stega”, rekao je Aničić.

Svjedok Aničić je kazao da je u jednom periodu bio zatvoren i u logoru Tulek, u kojem je također viđao optuženog Hamzića. On je rekao da su u tom logoru zatvorenici psihički i fizički maltretirani.

“Optuženi je naredio da se jedan zatvorenik izvede. Kasnije su ga dva stražara unijela jer je bio pretučen. Sutradan ga je Fric pitao: ‘Hoćeš li još?’ Nakon što je ovaj potvrdno odgovorio, ponovo je izveden. Kad se vratio, bio je na nogama, ali se držao za stomak. Idući dan optuženi mu je postavio isto pitanje i, nakon novog potvrdnog odgovora, odmahnuo je rukom i rekao da je taj lud”, kazao je Aničić.

Na ovom ročištu je saslušan i svjedok Mile Jovičić, koji je rekao da je imao 18 godina kada je bio zatvoren u Polju i Tuleku, gdje je viđao optuženog.

“U Polju me izveo i ispitivao, ali me nije maltretirao. Bio sam prisutan kad su optuženi i još dvojica stražara odveli na ispitivanje četvoricu zatvorenika u drugu prostoriju. Među njima je bio i Patković, koji je, kad se vratio, imao ožiljke od cigareta po usnama i ušima i bio je isprebijan”, kazao je Jovičić.

Svjedok Zoran Bogdanović je rekao da je bio zatvoren u logorima Polje i Tulek i da u njima nije viđao optuženog Hamzića.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

A.G.

This post is also available in: English