Članak

Jukić: Nestanak muža, oca i brata

14. Decembra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako joj je tokom 1993. godine nestao brat, kojeg je, kako je čula od komšije, odveo optuženi Željko Jukić.

This post is also available in: English

Šemsa Bećirović, koja je sa mužem i dvoje maloljetne djece živjela u selu Lug (opština Prozor), kazala je da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u junu i julu 1993. godine često upadali u sela iz ove opštine, odvodeći muškarce Bošnjake u logore.

Kako je rekla Bećirović, 17. jula 1993. odveden je i njen suprug sa ostalim vojno sposobnim muškarcima iz sela.

“Kamion pun muškaraca krenuo je iz sela prema Prozoru. Odvedeni su u Srednjoškolski centar, odakle su ih slali na prisilan rad i kopanje rovova”, kazala je Bećirović.

Ona je dodala da je supruga u Srednjoškolskom centru posjetila odmah nakon što je odveden, kada ga je posljednji put vidjela živog. Prilikom njene sljedeće posjete, u avgustu 1993. godine, njen suprug više nije bio u Srednjoškolskom centru.

“Kada sam vidjela da mi nema supruga u učionici, krenula sam hodnicima da ga tražim. Naišla sam na Arifa Pilava, nekadašnjeg komšiju, koji mi je rekao da je veče prije toga Željko Jukić odveo mog brata Ibru. Nisam ni znala da je i on bio tu zatvoren”, ispričala je svjedokinja.

Željko Jukić je optužen da je od jula do septembra 1993. učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Bećirović je kazala da posmrtne ostatke brata nikada nije pronašla.

“Suprug mi je pronađen. Na identifikacijskom listu je pisalo da je umro nasilnom smrću. Njega sam sahranila”, rekla je Bećirović.

Kako je kazala Bećirović, u kući u Lugu je ostala do 9. avgusta 1993. godine, kada je sa ostalim mještanima napustila selo. Za sudbinu svog oca saznala je od majke, koja joj je ispričala da ga je optuženi Jukić “skinuo sa kamiona” ne davši mu da sa mještanima napusti selo Ustirama, u kojem su živjeli.

Na ovo ročište, Sudsko vijeće je pozvalo i Ibrahima Grcića, koji je na prethodnom ročištu – 15. novembra ove godine – dao iskaz kao svjedok Tužilaštva BiH. Prilikom izlaska iz sudnice, Grcić je optuženom opsovao “ustašku majku”, što je čuo sudski policajac koji je čuvao optuženog i to prijavio Sudskom vijeću.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Vijeća, tražila je od Grcića da potvrdi da li je tačno da je opsovao optuženog, te da objasni razlog zašto je to uradio.

“To je tačno, neću kriti. Na usnama optuženog sam vidio da i on meni nešto psuje. Izvinjavam se za svoje ponašanje Sudu, ali optuženom se ne mogu izvinuti. Nakon svega što sam prošao i preživio, ne mogu”, objasnio je Grcić.

Sljedeće ročište zakazano je za 27. decembar.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English