Članak

Kuvelja: Presuda 11. januara

13. Decembra 2012.00:00
U svojoj završnoj riječi Odbrana Božidara Kuvelje zatražila je da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu optuženom za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Kerim Čelik, branilac optuženog Kuvelje, kazao je da završna riječ nema namjeru da umanjuje tragediju koja se 1995. desila u Srebrenici. On je istakao kako je Kuvelja još u januaru prošle godine, prije podizanja optužnice, djelimično priznao neke navode Tužilaštva BiH.

“Morate imati u vidu da on nije pravnik i da je to uradio jer je suosjećao sa žrtvama, pri tome izražavajući kajanje”, rekao je Čelik.

Branilac je dodao da je optuženi uhapšen kao dezerter i doveden 1995. godine u Bijeljinu, gdje je potom priključen Centru za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske.

“On nije znao za plan i akciju niti je bio svjestan genocidne namjere. Bio je primoran izvršavati zadatke nadređenih”, rekao je branilac Čelik.

Kuvelja je optužen da je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu naselja na području Srebrenice, s ciljem okupljanja Bošnjaka u Potočarima, kao i za odvajanje muškaraca i odvođenje do “Bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

U optužnici stoji i da je Kuvelja 13. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Centra za obuku “Jahorina”, učestvovao u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih muškaraca Bošnjaka.

Branilac Čelik je istakao da je Tužilaštvo BiH pogrešno identificiralo optuženog kao osobu s nadimkom Hercegovac.

“Svjedok KB-101 je rekao kako je razdvajanje civila vršio Hercegovac, a pri tome ga ne poistovjećuje s optuženim”, rekao je Čelik.

Branilac je dodao da je, od ukupno deset svjedoka Tužilaštva koji su pitani da li poznaju optuženog, njih sedam kazalo da ga ne poznaju. S druge strane, kako je rekao Čelik, svjedoci KB-116 i KB-117, koje je Odbrana ispitala, pozitivno su govorili o Kuvelji.

“Zločin je posljednja stvar koju bi Kuvelja učinio, njegova savjest je čista”, kazao je branilac.

On je još dodao da bi Sud BiH, ukoliko ipak utvrdi da je Kuvelja kriv, trebao prilikom odmjeravanja kazne u obzir uzeti olakšavajuće okolnosti za optuženog kao što su njegovo iskreno žaljenje i korektnost u toku suđenja.

U svom obraćanju Sudskom vijeću, optuženi Kuvelja je rekao da nikada nije imao nadimak Hercegovac. “Izražavam žaljenje zbog žrtava, ali vjerujem u pravdu”, kazao je optuženi.

Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 11. januar naredne godine.

M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English