Članak

Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Šutnja iz straha

14. Decembra 2012.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Ranko Stojanović izjavio je da nije ubio Iliju Antunovića 1992. godine, već da je to uradio jedan policajac koji je kasnije poginuo.

This post is also available in: English

Stojanović je ispričao da mu je u avgustu 1992. komandir policijske stanice u Kotor-Varoši rekao da ide u pratnju konvoja kojim se iseljavaju ljudi nesrpske nacionalnosti.

“Kada smo krenuli, jedan policajac je kazao da treba da jednu osobu predamo na punkt”, rekao je Stojanović.

Dodao je da je na putu od Kotor-Varoši prema Travniku otišao u prvi autobus i osobi kojoj tada nije znao ime, a na koju mu je pokazao policajac, kazao da izađe iz autobusa i pređe u policijsko vozilo.

“Nije bilo problema i ta osoba je bila korektna. Tada nisam znao ko je. Kada smo naišli na punkt, policajac je ljudima koji su se tu zatekli rekao da im trebamo predati jednu osobu, a oni su kazali da ga vodimo u komandu”, ispričao je Stojanović.

On je naveo da su potom otišli u vojnu komandu, nakon čega su im vojnici rekli da se vrate u Kneževo.

“Tokom vožnje prema Kneževu, policajac je kazao čovjeku kojeg smo prevozili: ‘Ko si ti da te, ustašo, vozam?” Kada mu je ovaj odgovorio da nije ustaša, policajac je stao. Tada ga je istjerao iz vozila i pucao mu rafal u leđa. Kada se vratio u vozilo, pitali smo ga šta uradi, a on je odgovorio: ‘Ovo niko ne smije da zna, da ne bi završili kao on’”, rekao je Stojanović.

Prema navodima optužnice, Stojanović se tereti da je 9. avgusta 1992. godine, zajedno sa još jednom osobom, ubio Iliju Antunovića iz Orahove kod Kotor-Varoši.

Navodi se da je Stojanović Antunovića izveo iz autobusa kojim su se Hrvati iz Orahove iseljavali prema Travniku.

Stojanović je ispričao da je kasnije saznao da se ubijeni čovjek zove Ilija Antunović, te da je o ubistvu ćutao do sada iz straha. Dodao je da je policajac koji je pucao u Antunovića kasnije poginuo.

Datum nastavka suđenja bit će objavljen naknadno.

G.O.

This post is also available in: English