Vijesti


Vuković i Tomić: Zatražen dugotrajni zatvor 22. Decembra 2011. Članak Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se optuženi osude na kaznu dugotrajnog zatvora, dok Odbrana prvooptuženog smatra da njihov branjenik treba
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu 22. Decembra 2011. Članak Sud BiH produžio je pritvor osmorici osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos”, te drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići.
Vlahović: Natečen od udaraca 22. Decembra 2011. Članak U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine na Grbavici, svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako je optuženi pretukao njenog supruga 1992. godine.
Džeko: Osumnjičeni sa američkim državljanstvom 22. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Edinu Džeki, osumnjičenom za zločine počinjene na području opštine Konjic.
Jević i ostali: Uvršteni iskazi iz istrage 16. Decembra 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze su uvrštene izjave koje su trojica optuženih dala u istrazi i u kojima su naveli da su u julu 1995. godine bili angažovani u Potočarima za vrijeme evakuacije stanovništva, a da nisu znali za
Zečević i ostali: Ranjavanje optuženog 16. Decembra 2011. Članak Na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, Odbrana Radoslava Kneževića u spis je unijela nekoliko materijalnih dokaza, te saslušala vještaka sudske medicine koji je govorio o povredi stopala koju je optuženi zadobio 1992. godine.
Memić i ostali: Strijeljanje muškaraca 16. Decembra 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su 16. aprila 1993. godine u selu Trusina (općina Konjic) ubijeni njen suprug i nekoliko članova šire porodice.
Muderizović i ostali: Produžen pritvor 16. Decembra 2011. Članak Državni sud je produžio pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, te izrekao mjere zabrane Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu počinjene 1992. godine.
Mladić: Četvrta izmijenjena optužnica 16. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u skladu sa nalogom iz ranije odluke Sudskog vijeća o prihvatanju skraćenja optužnice.
MKSJ/ICTY: Milan Tupajić negirao krivicu 16. Decembra 2011. Članak Milan Tupajić, bivši predsjednik opštine Sokolac i kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), izjavio je pred Haškim tribunalom da nije kriv za nepoštivanje suda, za koje je optužen zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, usprkos ob