Vijesti


Memić i ostali: Strijeljanje muškaraca 16. Decembra 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su 16. aprila 1993. godine u selu Trusina (općina Konjic) ubijeni njen suprug i nekoliko članova šire porodice.
Muderizović i ostali: Produžen pritvor 16. Decembra 2011. Članak Državni sud je produžio pritvor Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, te izrekao mjere zabrane Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu počinjene 1992. godine.
Mladić: Četvrta izmijenjena optužnica 16. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u skladu sa nalogom iz ranije odluke Sudskog vijeća o prihvatanju skraćenja optužnice.
MKSJ/ICTY: Milan Tupajić optužen za nepoštivanje suda 15. Decembra 2011. Članak Haški tribunal optužio je nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba srpske općine Sokolac za nepoštivanje suda, nakon što je odbio da se odazove na poziv za svjedočenje u predmetu protiv Radovana Karadžića.
Ivanović: Odbrani dostavljeni posljednji dokazi 15. Decembra 2011. Članak Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH dostavilo je Odbrani posljednje materijalne dokaze, a prije izlaganja završnih riječi preostalo je saslušanje Richarda Butlera, bivšeg haškog istra
Lokalno pravosuđe – Sovilj i Vekić: Odgođeno izjašnjenje o krivnji 15. Decembra 2011. Članak Ročište na kojem su se Neđeljko Sovilj i Rajko Vekić, optuženi za zločine u Bosanskom Petrovcu, trebali izjasniti o krivnji odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što optuženi, koji žive u Srbiji, nisu pristupili u Kantonalni sud u Bihaću.
Dronjak: Hapšenja bošnjačkog stanovništva 15. Decembra 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da mu je poznato da su krajem maja 1992. godine počela hapšenja Bošnjaka s područja općine Ključ, ali da mu nije poznato da su ti ljudi odvođeni u Kamenicu.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Potvrđena optužnica 15. Decembra 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Sakib Dautović tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Velike Kladuše.
Macić: Saznanja o zlostavljanju 15. Decembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, bivši čuvar u logoru Čelebići je rekao da je bilo zlostavljanja zatvorenika, ali da nije vidio da je optuženi Eso Macić u tome učestvovao.
Vlahović: Uznemirenost zbog optuženog 15. Decembra 2011. Članak Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku za zločine na Grbavici nastavljeno je saslušanjem zaštićene svjedokinje S-8 bez prisustva javnosti.