Suđenje

Saznanja o izostancima Dragana Šojića petkom s posla

29. Marta 2023.17:30
Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci Državnog tužilaštva su kazali da imaju saznanja da on petkom obično nije bio na poslu.
Parlament i Vijeće ministara BiH. Foto: BIRN BiH

Dragan Slipac, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kazao je da ovom službom rukovode direktor i dva zamjenika, te da se direktori rotiraju svakih deset mjeseci.

On je naveo i da je počeo raditi u Službi početkom 2022. godine, te da je optuženi obično odlazio s posla četvrtkom. Dodao je da je on, kao tadašnji zamjenik, u određenom momentu petkom mijenjao Šojića i potpisivao umjesto njega, te da je od drugih kolega kasnije saznao da optuženi svakog petka ide kući.

“Obično poslije podne nije bilo kolege na poslu, petkom svakako nije bio tu”, rekao je svjedok, dodavši da Šojića nakon 12 sati nije bilo na poslu, ali da ne može tvrditi da je to bilo svakog četvrtka.

On je potvrdio i da je optuženi koristio službeno vozilo, za koje misli da se radilo o Passatu, a da se koristila i Škoda Octavia kao zamjensko. Na pitanja Odbrane da li postoji ograničenje u korištenju u smislu pređenih kilometara, svjedok je naveo da ne postoji, ali da zna da se službeno vozilo može samo na teritoriji BiH koristiti bez službenog naloga.

Također je kazao i da nikad nije vidio Šojićev ugovor o radu.

Nekadašnja uposlenica Službe Lejla Mujkić je navela kako je radila, između ostalog, na obračunu plata, za koji joj je bila potrebna šiht-lista te sva prateća dokumentacija, poput one za službena putovanja, doznake i sve što je u vezi s platom i obračunom. Dodala je da je za optuženog šiht-listu dostavljala Gordana Šunjić.

Mujkić je rekla i da je u par navrata bilo potrebno nešto potpisati, ali da petkom Šojića nikada nije zatekla. Pojasnila je i kada vidi šiht-listu da otprilike vidi ko je bio na poslu.

“Bilo je tih petaka koji su evidentirani kao redovan rad, a Šojića nije bilo u zgradi”, pojasnila je ona.

Mujkić je navela i da se sjeća zahtjeva za službeno putovanje za Šojića u Italiju.

Na pitanje Odbrane da li je čula da je optuženi u ugovoru imao preraspodjelu sati, svjedokinja je odgovorila da bi to trebalo onda biti evidentirano u šiht-listi i da toga nije bilo. Kazala je i da direktori ulaze na VIP ulaz u zgradu, gdje postoji aparat za učitavanje kartica, ali da ih oni nisu učitavali.

Mujkić je Šojiću potvrdila da kada evidentira da neki nalog nije realizovan, to podrazumijeva da nije realizovan u finansijskom smislu, jer nije bilo troškova, ali da radni zadatak jeste obavljen.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Mlađen Elez, šef Odsjeka za vozni park i održavanje prostorija u Službi za zajedničke poslove, naveo je da je optuženi koristio u 99 posto slučajeva Passat, a ponekad Škodu Octaviju. Dodao je i da korisnik vozila u putni nalog upisuje relaciju, vrijeme polaska i dolaska, kao i broj kilometara. Odbrani je potvrdio da nikad nije bilo neslaganja Šojićevih pređenih kilometara sa evidencijom u putnom nalogu.

Na upit Odbrane da li je njegova služba ikada trpjela jer Šojića nije bilo petkom, svjedok je odgovorio da nije, ta da je Šojić bio dostupan kad god mu je zatrebao.

Elez je potvrdio i da je optuženi u nekoliko navrata na posao došao privatnim vozilom, te da ne zna da li je službeno vozilo koristio u privatne svrhe.

Šef Odsjeka za pravne i opće poslove pri Službi Vladimir Vukša posvjedočio je da je optuženi četvrtkom radio do 12:00, kada bi odlazio, a na posao se potom vraćao u ponedjeljak.

Pojasnio je i da on nije imao pravo na naknadu za odvojeni život, jer ona zavisi od mjesta prebivališta, koje mora biti udaljeno 80 kilometara, a da je njegovo bilo na Palama, o čemu je i dostavio dokaz.

Prema Vukši, optuženi ne bi mogao imati pravo ni na naknadu za odvojeni život. Sutkinji Biljani Ćuković je dodao i da optuženi taj zahtjev nikada nije ni podnio.

Odbrani je svjedok potvrdio da nikad niko nije zahtijevao pokretanje disciplinskog postupka zbog Šojićevog neopravdanog izostanka s posla i korištenja službenog vozila.

Suđenje će se nastaviti 5. aprila.

Lamija Grebo