Vijest

Ažurirana mapa nelegalne gradnje i sječe šuma – poboljšane funkcije za građane, novinare i nevladin sektor

30. Marta 2023.15:25
Interaktivna mapa gradnje objekata i sječe šuma u Kantonu Sarajevo važan je alat koji će omogućiti praćenje eventualne korupcije u oblasti prostornog planiranja i građenja, kazali su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na predstavljanju ažurirane verzije, kojom su poboljšane funkcije za građane, nevladin sektor i medije.
Sa konferencije o nepravilnosti u oblasti prostornog planiranja i građenja u Kantonu Sarajevo. Foto: BiRN BiH

Erduan Kafedžić, šef Ureda, pojasnio je da ovom mapom nastavljaju svoje aktivnosti u sektoru gradnje i planiranja, u kojem su registrovani brojni rizici, ali i veliki broj prijava u vezi sa nezakonitom gradnjom.

“Kada se pojave mašine i bageri, tada je već kasno. Tad su prikupljene i urbanističke i građevinske dozvole i bilo kakva reakcija se ne može desiti, osim sudskim putem kada su ti procesi dugotrajni, neizvjesni, a dotad će se završiti gradnja“, kazao je Kafedžić.

Pojasnio je kako bi ova mapa trebala poslužiti svim zainteresiranim stranama, posebno nevladinom sektoru i medijima, kako bi se pojačao društveni aktivizam i spriječila nelegalna gradnja. Pojasnio je da bi građani, novinari istraživači i nevladine organizacije, uz pravovremene informacije iz mape, mogli već kod izdavanja različitih saglasnosti djelovati kako bi ilegalna gradnja bila zabranjena.

Razlozi za uspostavu ovog alata, koji je Ured izradio uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, jeste neophodno povećanje transparentnosti procesa u ovom sektoru, u svrhu praćenja, prevencije, suzbijanja i otkrivanja koruptivnih aktivnosti. Oblast nelegalne gradnje i sječe šuma utiče na eko sistem, čovjekovu životnu sredinu, njegovo zdravlje i kvalitet života.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a o nepravilnostima u oblasti prostornog planiranja i građenja.

Zamjenica ambasadora SAD-a u BiH, Deborah Mennuti, zahvalila se Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom na doprinosu, kazavši da su predvodnik aktivnosti u borbi protiv korupcije.

“Ova baza pomaže građanima Kantona da aktivno učestvuju u praćenju aktivnosti gradnje u Kantonu Sarajevo. To će omogućiti da se otkriju slučajevi korupcije koji otežavaju život građana“, dodala je Mennuti.

Kroz ažuriranje mape, predstavljene su općine koje imaju najviše nelegalne gradnje u vodozaštitnim zonama i sličnim područjima, napravljeno je grupisanje nelegalnih aktivnosti, a uspostavljen je i sistem upozoravanja kroz koji je moguće detektovati nelegalne aktivnosti u određenim zonama.

Kafedžić je naveo da će jedan od najvažnijih ciljeva u budućnosti biti sprečavanje ulaganja takozvanog prljavog novca, često stečenog kroz nelegalnu trgovinu narkoticima, u građevinske projekte.

Na pitanja novinara o konkretnim predmetima koje je Ured već zabilježio kao slučajeve ilegalne gradnje, Kafedžić je pozvao Tužilaštvo KS-a da podigne optužnice u predmetima nelegalne izgradnje objekta “Vidikovac“ na Trebeviću.

Dodao je i da trpe svakodnevne političke pritiske, ali se nada da će sa Tužilaštvom, novinarima i nevladinim sektorom stvoriti zajednički front u borbi protiv korupcije.

Tokom predstavljanja mape, prezentiran je i edukativno-informativni video naziva “Kap po kap“, koji je ilustrirao jedan primjer izgradnje u vodozaštitnoj zoni i građanskom aktivizmu, neizmjerno važnim kako bi se ukazalo na brojne nepravilnosti i moguće postojanje koruptivnih radnji.

Enes Hodžić