Suđenje

Novac u zamjenu za sigurno zaposlenje u Graničnoj policiji BiH

30. Marta 2023.15:07
U nastavku suđenja za koruptivna djela u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako ju je optuženi Ensar Salčinović kontaktirao i tražio novac za njeno zaposlenje.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Anja Ramić je posvjedočila kako je 2020. aplicirala na konkurs za zaposlenje u Graničnoj policiji, na poziciju granični policajac, kada je bilo otvoreno 125 radnih mjesta. Navela je da Rejhana Rakovića poznaje jer je bio predsjednik komisije, dok Ensara Salčinovića poznaje “iz nekih drugih okolnosti”.

Ramić je ispričala da je poslije testiranja fizičke spreme dobila poziv od nepoznate osobe putem aplikacije WhatsApp sa pitanjima da li je konkurisala za zaposlenje, te da li se mogu vidjeti. Osoba joj je, kako je kazala, dala instrukciju da instalira aplikaciju Telegram.

Prema njenim riječima, sa ocem se u augustu 2021. na Vrelu Bosne sastala sa Salčinovićem, koji im je rekao da telefone ostave u autu, a potom sa njima pričao o konkursu, rekavši im kako bi bila šteta da ona ne prođe, te da kandidati za zaposlenje daju deset do 20 hiljada maraka.

“Pričao je kako sam sposoban kandidat, kako mogu dati samo deset hiljada maraka. Bili smo šokirani i rekli smo da moramo razmisliti”, kazala je Ramić, dodavši da je Salčinović rekao da je u službi Granične policije, a sa kojim je ponovni susret imala na dan intervjua.

Kako je ispričala, Salčinović je tražio od njih i veću svotu novca – 15 hiljada maraka, što je ona odbila.

Na upit Odbrane, Ramić je kazala da je Rakovića vidjela samo na intervjuu i na fizičkoj spremi, te potvrdila da je objavljena kao kandidat koji je prošao na osnovu rezultata.

Raković je optužen da je u svojstvu službenog lica, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, udružio grupu ljudi radi primanja dara i drugih oblika koristi te, posredstvom pripadnika grupe, zahtijevao i primao dar za sebe. S njim su optuženi Salčinović i Kenit Čakić, kojima se na teret stavlja da su postali pripadnici grupe s ciljem primanja dara i drugih oblika koristi, te da su posredovali pri podmićivanju službenog lica. Čakić se tereti i za davanje dara.

Ibrahim Ramić je ispričao da su se on i kćerka Anja sastali sa osobom iz Granične policije koja ju je kontaktirala u vezi sa zaposlenjem. Objasnio je da se ne sjeća imena ni izgleda osobe.

“Ona je dobila neki poziv od nekoga, rekla je da treba da se sastane s nekim čovjekom u vezi posla”, naveo je Ramić te ispričao da im je tokom susreta kod Vrela Bosne taj čovjek rekao da može pomoći, ali postoji određena cijena da se primi u Graničnu policiju.

Dodao je da je od njih traženo deset hiljada maraka te da su rekli kako će razmisliti, a da su kafu ponovno popili na dan intervjua, kada je od njih traženo 15 hiljada maraka.

Svjedok, čije je lične podatke Sud BiH zabranio objavljivati, a koji je na prošlom ročištu započeo svoje svjedočenje, tokom unakrsnog ispitivanja je kazao da je optuženog Rakovića vidio samo tokom intervjua, da smatra da su njegovi rezultati fizičkog testiranja pravilno uneseni u obrazac i da su pitanja 90 posto bila ista kao ona koja je dobio od Salčinovića.

Na današnjem suđenju tužiteljica Bojana Jolović je pročitala zapisnik o saslušanju, tada osumnjičenog, Salčinovića iz septembra 2022., u kojem je izjavio da mu je Raković u martu ili aprilu 2021. rekao da će biti angažovan na testiranju.

Mjesec nakon što su završena testiranja, Raković mu je rekao da je potrebno kontaktirati kandidate i tražiti 20 hiljada za čin policajca, a 30 hiljada za čin mlađeg inspektora, kazao je Salčinović tokom istrage, kao i da mu je Raković dao uputu da polako pristupa kandidatima, mobilni telefon te instrukciju da instalira Telegram.

Kako je pročitala tužiteljica iz zapisnika, Raković mu je dao nekoliko imena koje je on kontaktirao, sastajao se s njima, te od pojedinih uzeo i novac koji je predao Rakoviću.

“Ja odgovorno tvrdim da novac nisam uzimao za sebe”, kazao je Salčinović tokom davanja iskaza i rekao da se iskreno kaje, te da je to radio iz straha jer mu je Raković bio nadređeni, a i osjećao se dužnim jer ga je on iz Višegrada prebacio na zaposlenje u Sarajevo.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. april.

Aida Trepanić