Vijesti


Eksumacija grobnice Kalinovik Kod Bratunca ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 23. Marta 2023. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Žanjevo na području općine Bratunac, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.
Usvojen Nacrt izmjena Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda u Republici Srpskoj 23. Marta 2023. Vijest Većinom glasova poslanika Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u ovom entitetu, kojim se kriminalizira kleveta i uvreda, a na koji su ranije glasno prigovorile nevladine i novinarske organizacije, te predstavnici međunarodne zajednice.
Ukinuta oslobađajuća presuda za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića 23. Marta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine, nakon čega je preminuo.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Stevi Mumoviću 23. Marta 2023. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske na prvostepenu presudu kojom je Stevo Mumović oslobođen od optužbi da je počinio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” u Vlasenici u maju 1992. godine.
Od Turske zatraženo izručenje Sakiba Mahmuljina 23. Marta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Republike Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločinina počinjenih 1995. godine u Vozući i Zavidovićima, saznaje Detektor.
Novalić i ostali: Presuda za nabavku respiratora 5. aprila 22. Marta 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je za 5. april zakazao izricanje presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine.
Sjednica VSTV-a: Glavni tužioci loše rezultate pripisali policiji 22. Marta 2023. Vijest Prezentujući izvještaje o radu, kao i o rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni tužioci četiri tužilaštva u BiH su negativne rezultate pripisali slaboj ili nikakvoj angažovanosti policijskih struktura u dostavljanju izvještaja o počinjenu krivičnih djela, dok je predsjednik Državnog suda ukazao i na manjak optužnica za ratne zločine.
Kampanjama diskreditacije se pokušava uticati na glasače 21. Marta 2023. Vijest Dezinformacije, seksizam, govor mržnje, teorije zavjere, kampanje diskreditacije i negiranja ratnih zločina koriste političke elite, mainstream mediji, anonimni portali i određene grupe, kako bi diskreditovali svoje političke protivnike i uticali na glasače, pokazalo je višemjesečno istraživanje “Mediacentra Sarajevo”, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji “Štetni narativi tokom izbora: Kampanje diskreditacije, rodni stereotipi i narativi mržnje”.
Banjalučka policija i dalje bez reakcije na propuste u zaštiti aktivista 21. Marta 2023. Vijest Tri dana nakon napada na aktiviste u Banjoj Luci policija ne odgovara na pitanja zašto nije mogla obezbijediti skup sa manjim brojem ljudi, a bez odgovora su i pitanja kako je moguće da je i – nakon jasnih prijetnji – došlo do demoliranja prostora u kojem su aktivisti trebali održati projekciju filma. Stručnjaci ne smatraju vjerodostojnim zvanično obrazloženje policije da nisu bili u stanju obezbijediti skup.
Cikotić: Aneksom smanjena količina municije, a povećana cijena ugovora 21. Marta 2023. Suđenje Na suđenju bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva kazao je da je izmjenama ugovora o prodaji oružja, suprotno odredbama, povećana cijena prodate municije.