Vijesti


Mladić: Dovoljna “ograničena” pauza 21. Maja 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da, zbog problema sa objelodanjivanjem dokaza, Odbrani Ratka Mladića ne odobri šest mjeseci pauze na suđenju, smatrajući da je dovoljna “ograničena pauza”.
Žrtve traže da obilježe mjesta stradanja 21. Maja 2012. Članak Dvadeset godina od početka rata u BiH, vlasti u Prijedoru i dalje ne omogućavaju žrtvama da obilježe “strašna mjesta stradanja” u tom gradu, ističu predstavnici udruženja žrtava.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Počelo suđenje Dušku Đajiću 18. Maja 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Optužbe i Odbrane, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Dušku Đajiću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža u novembru 1995. godine.
Đelilović i ostali: Surovost u “Silosu” 18. Maja 2012. Članak Suđenje osmorici optuženih za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Hadžići počelo je svjedočenjem Đorđa Andrića, koji je opisao surovi život zarobljenika u logoru “Silos”, gdje je bio zatočen pet mjeseci.
Mladić: Odgođen početak dokaznog postupka 18. Maja 2012. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odgodilo je početak dokaznog postupka na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid i druge zločine u BiH.
Osmić: Počelo obnovljeno suđenje 17. Maja 2012. Članak Čitanjem optužnice i preslušavanjem iskaza dvojice svjedoka Državnog tužilaštva počelo je obnovljeno suđenje Aliji Osmiću, optuženom za zločine u Bugojnu počinjene 1993. i 1994. godine.
Gazdić: Spas od smrti 17. Maja 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine u Foči, optuženi Jasko Gazdić rekao je da nikada nije silovao ili zlostavljao žene bošnjačke nacionalnosti, ali da je jedne prilike spasio maloljetnicu u tom gradu.
Grujić: Tijela ubijenih ekshumirana u Pandurici 17. Maja 2012. Članak Na suđenju Slobodanu Grujiću za zločin počinjen u Zvorniku, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su 1997. godine u Pandurici ekshumirani posmrtni ostaci članova njihovih porodica koje su u tom mjestu u maju 1992. uhapsili pripadnici srpske vojske.
Mladić: Bosanski genocid 17. Maja 2012. Članak Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreni
Mladić: Slavina terora u Sarajevu 17. Maja 2012. Članak Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva u Haagu, počelo je suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godi