Članak

Iznesene žalbe na presudu Mikuliću

4. Jula 2013.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na prvostepenu presudu Draženu Mikuliću, kojom je osuđen na šest godina zatvora za zločine počinjene 1993. u logoru Dretelj.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH smatra da je prvostepeno vijeće izvelo pogrešne zaključke za oslobađajući dio presude.

Prvostepenom presudom Sud je u septembru 2012. oslobodio Mikulića krivice po četiri tačke optužnice, koje ga terete za zlostavljanja Semira Balavca, Emira Đulića i svjedoka S-3 počinjena u julu i augustu 1993. godine, kao i za tuču zatočenika tokom ručka u Dretelju i sipanje vode u prostorije u kojima su zatočenici boravili.

Tužiteljica Remzija Smailagić je u obrazloženju žalbe kazala da su iskazi mnogih svjedoka potvrdili ove zločine, a najmanje dva svjedoka su prepoznala optuženog.

“Ono što nismo uspjeli dokazati jeste to koliko je puta pojedini vojnik HVO-a nekoga udario i čime. Riječ je o dužem vremenskom periodu i maltretiranju, stoga Sud ne može donositi odluku na osnovu konkretizacije broja udaraca”, rekla je Smailagić.

Mikulić je nepravosnažnom presudom proglašen krivim da je, s drugim pripadnicima HVO-a, krajem jula 1993. učestvovao premlaćivanju Envera Grebovića, kojeg je flašom porezao po prsima i krenuo da mu pije krv govoreći: “Napio sam se balijske krvi.”

U presudi je također navedeno da je Mikulić naredio zatočenicima koji su bili redari u Dretelju da pretuku trojicu logoraša koji su bili poredani uz žičanu ogradu.

Odbrana je istakla kako ne negira zločine počinjene u Dretelju, već učestvovanje Mikulića u njima. Ona smatra da su navodi optužnice prepisani sa internet stranice Patriotske lige BiH, te kako su neki svjedoci pročitali taj sadržaj prije svjedočenja.

Branilac Davor Martinović naveo je da se za njegovog branjenika koristi više imena i da ga nijedan svjedok nije prepoznao u istrazi, a “tek neki na glavnom ročištu, i to riječima: ‘Proljepšao se. Šira mu je glava. Poznao sam ga jer sjedi između odvjetnika.’”

Odbrana traži ukidanje pritvora, budući da, kako je kazala, Mikulić sada ne može pobjeći u Hrvatsku, jer je ušla u Evropsku uniju. Tužilaštvo se protivilo ovom prijedlogu i žalbama Odbrane jer ih smatra neosnovanim.

Sud će odluku o žalbama i pritvoru donijeti naknadno. 

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English