Članak

Zarobljavanje dječaka nakon pada Srebrenice

5. Jula 2013.00:00
Suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je iskazom bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Miće Gavrića koji je rekao da je u julu 1995. u okolini Bratunca ta vojska zarobila četvoricu bošnjačkih dječaka iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Gavrić je opisao kako je tokom pretresa terena u potrazi za snagama Armije BiH (ABiH) njegova jedinica 17. jula 1995. zarobila 38 civila, među kojima su bila i četvorica dječaka “od osam do 14 godina”.

Prema iskazu Gavrića, obavještajni oficir VRS-a Momir Nikolić – kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici – naredio mu je da zarobljene civile preda specijalnoj policiji. Dječake je Gavrić zatim doveo u Bratunac, gdje ih je snimila televizijska ekipa, a sutradan su razmijenjeni za srpske policajce koje je zarobila ABiH.

Ovo zarobljavanje opisao je u četvrtak, 6. jula, i zaštićeni svjedok RM-245, rekavši da je tada imao 16 godina, ali je srpske vojnike lagao da ima 14. On je posvjedočio da je, prije zarobljavanja, kod skladišta Zemljoradničke zadruge u selu Kravica bio očevidac strijeljanja više od deset zarobljenih Bošnjaka

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. Njemu se sudi za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Gavrić potvrdio je da je zatražio da zarobljeni dječaci u Bratuncu budu snimljeni iz straha da bi im se nešto moglo desiti.

“Rat je prljav… Moj cilj bio je da ih zaštitim, jer ako ih snimimo, ne može nikome pasti na pamet da ih pipne ili im, ne daj Bože, učini nešto ružno”, kazao je svjedok.

Upitan od sudije Alphonsa Orieja da li je njegova briga za dječake bila zasnovana na nekim konkretnim informacijama o zlostavljanju zarobljenika, Gavrić je ustvrdio da nije.

“Znao sam da neću biti sa djecom sve vrijeme… Osigurao sam njima život i svoj obraz”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, Gavrić je potvrdio da su, tokom pretresa terena, srpske snage zatekle veliki broj leševa Bošnjaka koji su se pokušali probiti iz Srebrenice šumom ka Tuzli.

Svjedok je sugerisao da su mnogi počinili samoubistvo vješanjem, hicima iz vatrenog oružja ili ručnim bombama.

Gavrić je, na sugestiju advokata Stojanovića, potvrdio da je 12. jula 1995. prisustvovao sastanku u komandi Bratunačke brigade VRS-a na kojem je Mladić naredio da jedinice nastave sa “pretresom terena” oko Srebrenice. “Nikakvo naređenje više nije izdao”, kazao je svjedok.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 8. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English