Članak

Iznesene žalbe na presudu Albini Terzić

5. Jula 2013.00:00
Nezadovoljni prvostepenom presudom Suda BiH kojom je Albina Terzić osuđena na pet godina zatvora, Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe pred Apelacionim vijećem.

This post is also available in: English

Za Tužilaštvo BiH je visina kazne neprihvatljiva. Tužilac Seid Marušić zatražio da Terzić bude osuđena na kaznu dužu od pet godina. 

“Kazna ne daje satisfakciju žrtvama”, rekao je Marušić.

S druge strane, branilac Tomislav Ljubić je zatražio da osuđujuća presuda bude preinačena u oslobađajuću s obzirom na alibi, ili da se suđenje ponovi.

Prema presudi iz oktobra 2012., Terzić je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupala prema srpskim civilima zatvorenim u osnovnoj školi i tvornici “Strolit” u Odžaku od maja do jula 1992. godine.

Ona je proglašena krivom jer je zarobljenike udarala palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine.

Kao olakšavajuće okolnosti, prvostepeno vijeće je, kako je rekao tužilac, navelo da je Terzić u vrijeme počinjenja zločina bila mlada, da ranije nije osuđivana, te da njeni postupci nisu toliko teški. 

Sa ovim obrazloženjem Tužilaštvo BiH se nije složilo. Marušić je naveo da će žrtve “traume zauvijek nositi sa sobom”.

Branilac Ljubić smatra da je prvostepeno vijeće paušalno ocijenilo dokaze u vezi s alibijem optužene. Odbrana je tokom suđenja tvrdila da je Terzić u periodu za koji je tereti optužnica, bila u Kutjevu u Hrvatskoj, koje je od Odžaka udaljeno oko 70 kilometara.

“Odbrana je izvela više dokaza koji su potvrdili alibi”, rekao je branilac.

Terzić je oslobođena optužbe da je zatvorenika AB-2 u osnovnoj školi u Odžaku, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, tjerala na seksualni odnos sa psihički bolesnom zatvorenicom.

Nakon iznošenja žalbi, Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English