Vijest

Na Palama održano pripremno ročište za klevetu protiv aktivistica za zaštitu rijeka

25. Aprila 2023.17:08
Nakon nekoliko mjeseci odgađanja i reakcija ekoloških organizacija, u utorak je održano pripremno ročište na kojem su iznesene tužbe i odgovori aktivistica za zaštitu rijeka koje je za klevetu tužila firma koja u Istočnom Sarajevu gradi malu hidrocentralu.
Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak s drugim aktivistima na Palama. Foto: Detektor

Na odjeljenju Osnovnog suda u Sokocu održano je pripremno ročište po tužbi za klevetu firme “BUK”, koja gradi hidrocentralu na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu, protiv aktivistica za zaštitu okoliša Sunčice Kovačević i Sare Tuševljak zbog izjava datih u medijima 2021. godine a u vezi s posljedicama po okoliš u rejonu rijeke.

Punomoćnica tužitelja Božana Simić je u obrazlaganju tužbe kazala kako je Kovačević u novembru 2021. godine “iznijela određene neistine”, uključujući i to da “tužilac nije primjereno odlagao stabla” te kako ona “vidi poveznicu sa poplavama”.

Kako je navedeno, Kovačević je svojom izjavom nanijela štetu društvu “BUK”. Punomoćnica tužitelja je dodala kako je tužitelj spreman na mirno rješenje ukoliko tužena izvrši ispravku izjave.

“Cilj nije zastrašivanje, ovdje je došlo do povezivanja tužitelja s nastalim poplavama”, rekla je Simić pred odjeljenjem Osnovnog suda Sokolac na Palama.

Svoje stavove iznijeli su i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i kojima je dopušteno da budu umješači u ovaj postupak, uključujući Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i organizaciju ׅ“ACT”.

Advokat Milenko Krčum, punomoćnik tuženih, kazao je kako se izražavanje aktivistica odnosi na temu od izrazitog javnog interesa, dodavši kako tužene smatraju da se radi o tužbi radi uznemiravanja i zastrašivanja.

“Cilj je odvratiti aktiviste od sudjelovanja na javnim raspravama”, rekao je Krčum i dodao također kako je krivo interpretirano izražavanje Kovačević da su radnje tužitelja izazvale poplavu.

“Nanosi u korito rijeke su doprinijeli teškoćama u borbi protiv poplava, a uzrok poplava su padavine”, kazao je Krčum.

Iz neformalne grupe “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”, a čije su članice Kovačević i Tuševljak, ranije je rečeno da na Kasindolskoj rijeci kompanija “BUK”, koju je osnovao belgijski “Green Invest”, upravlja jednom i planira izgradnju još dvije male hidroelektrane.

“Od početka izgradnje malih hidroelektrana 2017. godine lokalni aktivisti izražavaju zabrinutost zbog njihovog potencijalno negativnog uticaja na rijeku i okolinu, i kršenja postojećih dozvola, uključujući nekontrolisanu sječu šume visoke zaštitne vrijednosti i eroziju tla izazvanu izgradnjom pristupnih puteva”, kazali su iz neformalne grupe “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

Kako je rečeno u dijelu izlaganja umješivača, tužbe protiv Kovačević i Tuševljak su neosnovane i njihova namjena je da “plaše građane” i da se “osujete ciljevi udruženja za zaštitu okoliša”, te da izražavanje tuženih ne sadrži elemente klevete.

Tužena strana je predložila da se tužbeni zahtjev odbije i da se aktivisticama nadoknade troškovi, dok tužitelj traži naknadu štete od po 5.000 KM. Tužitelj i tužene su uložili više dokaza, uključujući fotografije i videomaterijal, a planirano je pozivanje nekoliko svjedoka i vještaka, uključujući i vještaka hidrologije.

Datum početka glavne rasprave bit će objavljen naknadno.

    Irvin Pekmez