Suđenje

Predmet “Bobar banka” razdvojen u odnosu na Cacanovića zbog bolesti optuženog

25. Aprila 2023.16:26
Sud Bosne i Hercegovine razdvojio je krivični postupak protiv Petra Cacanovića, optuženog za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja, i nastavak suđenja protiv ostalih 12 optuženih u predmetu “Bobar banka” odredio u drugoj polovini maja.
“Bobar banka” Istočno Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji, održanoj šest mjeseci nakon prethodne, vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Senad Pešto iznijeli su nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Cacanovića.

Navodeći da je optuženi bolestan, vještak Žujo je kazao kako se postupak može odgoditi za šest mjeseci i pojasnio kako u tom periodu Cacanović mora biti pod tretmanom ljekara te da bi putovanje moglo pogoršati njegovo zdravstveno stanje.

Odbrana Cacanovića ostala je kod ranijeg zahtjeva da se predmet razdvoji, s čim je Tužilaštvo BiH bilo saglasno.

Branioci Kerim Čelik i Dejan Bogdanović usprotivili su se ovom zahtjevu tražeći da se sačeka period koji su vještaci tražili.
Sudsko vijeće usvojilo je zahtjev o razdvajanju krivičnog postupka navodeći kako je to neophodno da bi se postupak vodio ekonomično i efikasno.

“Mi ne možemo čekati šest mjeseci da bi svjedočili o zdravstvenom stanju optuženog”, rekao je Goran Radević, predsjedavajući Sudskog vijeća, navodeći kako je prvobitnom optužnicom bilo obuhvaćeno 16 optuženih.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Cacanović je – sa Anom Mirosavljević, Draganom Radumilom, Sonjom Kurtumom, Sašom Tomićem, Zdravkom Dubovim, Igorom Prodanovićem, Snežanom Vujnić, Dragicom Tomić, Goranom Ignjatovićem, Pajom Panićem i Jefom Bošković – bio član zločinačke organizacije koju je oformio i kojom je rukovodio Darko Jeremić.

Tužilaštvo tereti Jeremića da je, kao član Nadzornog odbora “Bobar banke”, prekoračio granice svoga položaja i ovlasti, te da je rukovodio spomenutom organizacijom od jula 2009. do novembra 2014. godine. Kako se navodi u optužnici, oni su koristili depozite koje nisu smjeli koristiti za kreditiranje preduzeća povezanih s “Bobar grupacijom”.

Ranije je postupak razdvojen u odnosu na Slavicu Injac, Dragu Đukanovića i Batrića Đurišića.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda BiH prebačeno u Okružni sud u Banjoj Luci. Prvostepenom presudom ovog suda ona je oslobođena optužbe da je kao direktorica znala da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom i da tim povodom nije ništa učinila.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj 2023. godine.

 

Nermina Kuloglija-Zolj