Vijest

BIRN BiH poklonio sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu “Fondu Memorijala Kantona Sarajevo”

26. Aprila 2023.10:31
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poklonila je sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH Javnoj ustanovi “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o partnerstvu, za edukativne i naučno-istraživačke svrhe, kao i uspostavu muzeja stradanja.

This post is also available in: English

Ahmed Kulanić, direktor “Fonda Memorijala KS-a”, (lijevo) i Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH (desno). Foto: BIRN BiH

Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH sadrži informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom o počinjenim zločinima, videosvjedočenja preživjelih i žrtava prilagođena učenicima, te pripreme za čas sa aktivnostima, kao pomoć nastavnicima i profesorima za održavanje časova o temama iz bliske prošlosti.

“Ovu značajnu arhivsku građu ‘Fond Memorijala’ će koristiti u edukativne i naučno-istraživačke svrhe, tačnije koristit će je kako za muzejske zbirke i poslove, tako i za potrebe arhiva i digitalnog arhiva ‘Fonda Memorijala’, te uspostavu Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine u bivšem logoru ‘Kon-Tiki’ u Vogošći”, kazao je Ahmed Kulanić, direktor “Fonda Memorijala”.

Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH je projekat BIRN-a BiH koji je u periodu od aprila 2021. godine do marta 2023. realizovan uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija.

Cilj projekta je stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti.

“Ponosni smo što će se Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH sada koristiti i kroz aktivnosti ‘Fonda Memorijala Kantona Sarajevo’ i biti trajno dostupna građanima BiH, ali i ostalim posjetiteljima arhivu budućeg muzeja ‘Kon-Tiki’, koji će se moći upoznati sa svim činjenicama koje su sudovi utvrdili o logorima u BiH, čime baza postiže svoj cilj u borbi protiv negiranja zločina i revizionizma”, kazao je Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Osim sadržaja baze, BIRN BiH je ranije ustupio kompletan sadržaj videoserijala “44 – Mjeseci opsade”, koji sadrži svjedočanstva građana Sarajeva koji su preživjeli opsadu.

    Azra Husarić Omerović


    This post is also available in: English