Vijest

Za manje od četiri mjeseca skoro 200 prijava korupcije u Kantonu Sarajevo

25. Aprila 2023.12:40
U Kantonu Sarajevo je od početka januara do 10. aprila ove godine prijavljeno 189 slučajeva korupcije, a pet prijavitelja je dobilo status “zviždača” u skladu sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a. Foto: BIRN BiH

Pored već pet osoba koje su dobile status zaštićenog prijavitelja korupcije, u proceduri je i šesti zahtjev za dodjelu ovog statusa, rečeno je na konferenciji povodom 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo (KS).

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a, naveo je kako je od usvajanja Zakona okončano 16 postupaka, pri čemu je u tri slučaja utvrđen sukob interesa, a govoreći o zaštiti prijavitelja, rekao je da je Ured došao do podataka o koruptivnom ponašanju u javnom komunalnom preduzeću.

“Samoinicijativno su 34 nosioca podnijeli ostavke na nespojive funkcije. Svaki treći dan je neko od političara podnio ostavku”, kazao je Kafedžić, dodavši kako “po prvi put imamo sistem koji onemogućava koncentraciju moći u jednoj osobi”.

Zakonom usvojenim u augustu prošle godine regulisane su tri oblasti u borbi protiv korupcije – sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora.

Kafedžić je naveo kako je Ured u prvih 100 dana primjene Zakona zaprimio 189 prijava korupcije.

“Sve institucije su dobile zakonsku obavezu da sarađuju sa Uredom, što daje efikasnost i ekonomičnost”, rekao je navodeći kako je Ured uspostavio sistem i za prijavu imovine nosilaca javnih funkcija.

Kazao je kako je Ured kaznio 333 političara u Kantonu Sarajevo za prijavu imovine, te da danas tek 17 nosilaca javnih funkcija nije prijavilo svoju imovinu.

Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u BiH, rekao je kako je usvajanje sveobuhvatnog zakona jako važno, ali da je pravi test uvijek ono što slijedi nakon usvajanja u smislu njegove primjene.

“Ured za borbu protiv korupcije pokazao je itekakvu odlučnost da bude vodeći akter u borbi protiv korupcije, a građani i glasači mogu biti ponosni na rukovodstvo ovog ureda. On je pionir u ovoj oblasti i postigao je značajne rezultate”, kazao je Reilly, dodavši kako će Vlada Velike Britanije i dalje raditi na borbi protiv korupcije i pružanju podrške tijelima poput Ureda u KS-u.

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazao je kako se ne smije potcijeniti prijetnja koju korupcija predstavlja za BiH i naveo da se na taj način omogućava korumpiranim liderima da rade nesmetano.

“Ako neko nikad nije bio procesuiran i kažnjen za svoju besramnu korupciju, osjećat će se nedodirljivim… A oni oko njih će dobiti sliku da je uredu ponašati se na taj način”, rekao je Murphy.

Američki ambasador je naveo kako je zaštita prijavitelja korupcije od vitalnog značaja, te da BiH zaostaje u ovoj oblasti. On se osvrnuo na Federaciju navodeći kako je na ovom nivou zakon dugo na čekanju.

Detektor je ranije pisao kako se na usvajanje ovog zakona čeka skoro deset godina. Njime bi se zaštitile osobe koje prijavljuju korupciju u institucijama ili kompanijama u većinskom vlasništvu entiteta. Zakoni o zaštiti “zviždača” ranije su usvojeni na državnom nivou i u Republici Srpskoj.

Ambasador Murphy je poručio da je Vlada SAD-a spremna podržati timove za borbu protiv korupcije širom BiH, te da će raditi na tome da se korumpirani akteri pozovu na odgovornost, a da organi vlasti budu transparentni prema svojim građanima.

Nermina Kuloglija-Zolj