Vijest

Međunarodni dan žena u ICT-u: Kroz edukaciju do postizanja rodne ravnopravnosti

26. Aprila 2023.11:30
Predstavljanje žena koje su izabrale informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) za svoje zanimanje i rad, edukativna predavanja i paneli o budućnosti ovog sektora u Bosni i Hercegovini i svijetu dio su online radionice koja se održava danas, povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u ovoj oblasti, s ciljem prevazilaženja stereotipa i rodne ravnopravnosti.

Predsjednica Udruženja “United”. Foto: Azra Habibija Ražanica

U srijedu, 26. aprila, održava se online konferencija “IT – jučer, danas, sutra” povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Azra Habibija Ražanica, organizatorica i predsjednica Udruženja za poticaj pojedinaca i organizacija na društvenu odgovornost “United”, kazala je da je cilj same konferencije da ukaže na značaj ovog dana jer su se nekada davno žene morale posebno zalagati da bi birale profesije koje žele, a koje nisu bile društveno prihvatljive jer su definisane kao “muške”.

“Danas je situacija značajno promijenjena i želimo je i dodatno unaprijediti, a to ćemo postići međusobnom komunikacijom, razumijevanjem i podrškom. Zato mi okupljamo oba spola jer na ovaj način se postiže ravnopravnost”, kazala je Habibija Ražanica.

Ona je dodala da je ovo edukativni događaj s kojeg će studenti i srednjoškolci ponijeti značajna znanja koja će im služiti u budućnosti te da udruženje “United” to i želi – osviještene, proaktivne, društveno odgovorne pojedince koji će ovo društvo činiti boljim.

Kako stoji u najavi konferencije, percepcije o tehnologiji ranije su rezultirale manjim brojem žena koje se edukuju a kasnije i zapošljavaju u ICT sektoru, što se u posljednje vrijeme značajno mijenja.

Međunarodni dan žena i djevojaka u ICT-u obilježava se zadnjeg četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od strane Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Podršku u organizaciji konferencije čiji je cilj da učesnicima iz prve ruke ukaže na potencijal same industrije i značaj obrazovanja za ICT pružili su Bit Alijansa, studentska udruženja EESTEC LC Sarajevo, BEST Mostar, AIESEC te Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

Pored predavanja, kroz dva panela “Žene u IT-u” predstavit će se šest žena koje su birale IT za industriju rada, te panel “Budućnost IT-a”, gdje će se razmijeniti mišljenja u kojem smjeru će se razvijati ova industrija u BiH i svijetu.

Aida Trepanić