Vijesti


Presuda Koleru 11. marta 8. Marta 2013. Članak Saslušanjem posljednjeg svjedoka te iznošenjem završnih riječi okončano je obnovljeno suđenje Ivanu Koleru, optuženom za zločin počinjen u Tuzli. Vrhovni sud Federacije BiH izricanje presude zakazao je za 11. mart.
Ubrzava se procesuiranje ratnih zločina 8. Marta 2013. Članak Misija OSCE-a i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) krajem marta započet će projekt podrške pravosudnim institucijama u BiH u cilju ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina.
Bez saznanja o maltretiranju 8. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Nihad Bojadžić dolazio u Muzej “Bitka na Neretvi” nakon što su dovedeni hrvatski zarobljenici u ljeto 1993. godine.
Spas u šumi 8. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u julu 1993. godine upadali u sela u ovoj opštini, palili kuće, ubijali i protjerivali lokalno stanovništvo.
Zatraženo produženje pritvora za Franu Vulića 7. Marta 2013. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je da se pritvor Frani Vuliću, osumnjičenom za zločine na području Čapljine, produži za dodatnih mjesec dana, čemu se Odbrana usprotivila.
Ubijene komšije na cesti 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je krajem marta 1992. godine u selu Sijekovac vidjela mrtva tijela komšija srpske nacionalnosti.
Izviđanje u Petkovcima 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su Drago Nikolić i Milorad Trbić sredinom jula 1995. godine obišli školu u Petkovcima i obližnju branu, gdje je ubijeno oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka.
Optuženi u Nahorevu 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je 1992. godine optuženog Gorana Sarića vidio pred Mjesnom zajednicom u Nahorevu i u Jagomiru.
Dokazi o sukobima 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Kotor-Varoši, Odbrana trećeoptuženog Seada Menzila uložila je materijalne dokaze, među kojima i dokumente koji govore o sukobu srpskih i bošnjačkih snaga na ovom području.
Uzeo novac i zlato 7. Marta 2013. Članak Prvi svjedok na suđenju Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu, potvrdio je da ga je optuženi s drugima opljačkao 1992. godine.