Članak

Ubrzava se procesuiranje ratnih zločina

8. Marta 2013.00:00
Misija OSCE-a i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) krajem marta započet će projekt podrške pravosudnim institucijama u BiH u cilju ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina.

This post is also available in: English

Iz OSCE-a najavljuju da će ovim projektom biti finansirane specijalizirane obuke tužilaca, sudija i branilaca u predmetima ratnih zločina na entitetskom nivou, upošljavanje stručnih saradnika u osam tužilaštava u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH (FBiH), te finansiranje dijela troškova rada na istragama.

Vođa projekta iz OSCE-a Francesco Caruso kazao je za BIRN – Justice Report da je značajan segment projekta upošljavanje po dva stručna saradnika u kantonalnim tužilaštvima u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Mostaru te okružnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Banjoj Luci.

“Prebacivanjem velikog broja predmeta tužilaštvima u entitetima, postalo je jasno da je nemoguće da se efikasan rad na tim predmetima ostvari sa postojećim kapacitetima entitetskih institucija. Stoga je krucijalno da se što prije osigura pomoć ovim institucijama”, rekao je Caruso.

Implementacijom Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pravosudnim institucijama u entitetima i Brčko Distriktu prošle godine je prebačeno više od 200 predmeta ratnih zločina. Prema podacima VSTV-a, na državnom nivou je ostalo oko 600 istraga.

Strategija za rad na predmetima ratnih zločina – koja je usvojena u decembru 2008. – predviđa da najosjetljiviji predmeti na državnom nivou budu završeni do 2015., a ostali u roku od 15 godina.

Caruso je dodao da se projektom predviđa i upošljavanje osoblja u državnom Sudu i Tužilaštvu, te Odsjeku krivične odbrane (OKO).

Prema njegovim riječima, Misija OSCE-a će također projektom finansirati operativne troškove tužilaštava, kao što su prevoz svjedoka i izlazak tužilaca na teren.

Direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić kazao je da su kantonalna i okružna tužilaštva već raspisala konkurse za pomoćno osoblje.

“BiH je ostvarila napredak u pravičnom i efikasnom procesuiranju predmeta ratnih zločina. Veliki broj manje složenih predmeta ustupljen je sa državnog na niže nivoe, međutim nedostatak resursa i kapaciteta je usporio procesuiranje tih predmeta. Jačanje resursa, u kombinaciji sa ciljanim mjerama za izgradnju kapaciteta, uvelike će pomoći BiH u smanjenju broja neriješenih predmeta”, smatra Suljagić.

Prvi trening za sudije i tužioce bit će održan naredne sedmice u Sarajevu, a kako je rečeno u OSCE-u, predavači će biti stručnjaci za seksualno nasilje iz ekspertnog tima koji je prošle godine oformio ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

Ovaj projekt, koji će biti implementiran u narednih 15 mjeseci, finansiraju vlade Velike Britanije, Švicarske, Norveške, SAD-a i Italije.

U OSCE-u su pojasnili da je Evropska unija (EU) osigurala preko 30 miliona KM pomoći BiH za rad na predmetima ratnih zločina od 2014. godine, te da će ovaj projekt pomoći da se u narednih godinu dana ubrza rad dok sredstva EU fondova ne budu dodijeljena.

Denis Džidić


This post is also available in: English