Članak

Optuženi u Nahorevu

7. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je 1992. godine optuženog Gorana Sarića vidio pred Mjesnom zajednicom u Nahorevu i u Jagomiru.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-2 je ispričao da je 1992. izvršen napad na Nahorevo, nakon čega su svi stanovnici pozvani da odu na Nahorevska brda. Poslije toga, svjedok je otišao do Mjesne zajednice, gdje je vidio optuženog.

“On se tada predstavio, i rekao: ‘Ja sam Goran Sarić i ja ću biti ovdje’”, kazao je svjedok, dodavši da misli da je Sarić bio komandir policije.

Sarić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, optužen je da je 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir. Grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

S-2 je ispričao da su mještani koji su se okupili kod Mjesne zajednice kasnije otišli kućama, da bi nakon nekog vremena muškarcima bilo naređeno da opet dođu do Mjesne zajednice.

On je rekao da su muškarci kamionima odvezeni u Jagomir, gdje su proveli dva dana, te da je po izlasku iz Jagomira vidio Sarića.

“Vidio sam ga kada smo bili u Jagomiru, kada su nam čitali spiskove ko ide u Sarajevo, a ko za ‘Sonju’. Znam da ga je tada Sakib Pandžić molio da omogući njegovom sinu odlazak  za Sarajevo”, kazao je svjedok.

S-2 je kazao i da je prije odlaska u Jagomir vidio odvođenje Đulage Pandžića.

O napadu na Nahorevo govorio je i svjedok Munib Gljiva, koji je rekao da se 12. ili 13. juna 1992. godine, počelo pucati. On je kazao da je zajedno sa još 17 ljudi vođen na više lokacija, te da su trebali biti ubijeni, ali da su ih neki mještani spasili.

“Rekli su nam i da ima sastanak, da se muškarci moraju skupiti. Odlazimo u Jagomir, ali ja sam tu ostao samo pet minuta. Jedan iz Srbije me je ‘izvadio’ i vratio kući”, rekao je Gljiva, koji je Nahorevo napustio zajedno sa ženama i djecom.

Kako je rekao, Sarića je viđao prije rata sa “Ibricom i Đulagom”, te da misli da je radio u Stanici policije Centar.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. mart.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English