Članak

Uzeo novac i zlato

7. Marta 2013.00:00
Prvi svjedok na suđenju Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu, potvrdio je da ga je optuženi s drugima opljačkao 1992. godine.

This post is also available in: English

“On je došao zajedno s Batkom i još jednom osobom u naš stan. Dok je Batko mene tukao traživši novac, optuženi i ovaj drugi su stajali u hodniku, dok moja žena nije smjela izaći iz kuhinje”, kazao je zaštićeni svjedok A-2.

Nakon toga su, kako je dodao, optuženi, Veselin Vlahović zvani Batko, i još jedan vojnik njega i suprugu odvezli na Trebević.

“Dok su njih dvojica stajali kod auta gdje je bila i moja žena, Batko je mene odveo do jednog mjesta u blizini i rekao da će mi pokazati mjesto gdje guja kolje”, prisjetio se svjedok.

Potom ga je Vlahović pitao da li ima novca, te kada je svjedok potvrdno odgovorio, svi su se uputili nazad ka njegovom stanu.

“Sa mnom u stan se popeo Krompir i dao sam mu 14.000 maraka i 400 švedskih kruna, a na istom mjestu je bila i kesa sa zlatom. On je i to uzeo i otišao s Batkom”, rekao je svjedok.

Zoran Dragičević zvani Krompir, je optužen da je od maja 1992. do decembra 1994. godine pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Veselinu Vlahoviću zvanim Batko, suđeno je u odvojenom predmetu za zločine počinjene u ovim sarajevskim naseljima, i uskoro treba da mu bude izrečena presuda.

Haris Bajramović, drugi svjedok Optužbe, je rekao kako mu je optuženi Dragičević pokazao mjesto “gdje je ubio prvog Turčina”.

“Bio sam u radnom vodu i došao je Krompir i poveo me sa sobom da skinemo neki dio od auta iz jedne garaže, i kad smo prolazili pokraj Kovačića, pohvalio se da je tu ubio jednog Turčina pucavši mu u glavu”, kazao je svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 13. marta.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English