Članak

Presuda Koleru 11. marta

8. Marta 2013.00:00
Saslušanjem posljednjeg svjedoka te iznošenjem završnih riječi okončano je obnovljeno suđenje Ivanu Koleru, optuženom za zločin počinjen u Tuzli. Vrhovni sud Federacije BiH izricanje presude zakazao je za 11. mart.

This post is also available in: English

Nermina Mutevelić, tužiteljica Federalnog tužilaštva, istakla je da je većina saslušanih svjedoka potvrdila da ih je optuženi Koler tukao, psihički zlostavljao, maltretirao i nazivao “četnicima”, zbog čega su zatvorenici doživljavali psihičke i fizičke traume.

“Tužilaštvo smatra da je Koler individualno odgovoran za nečovječno postupanje prema zarobljenicima, te da se radi o smišljenim djelima koja se nisu slučajno dešavala u zatvoru u Tuzli. Optuženi je bio svjestan težine radnje, ali je sve radio namjerno, bez da ga je iko tjerao da maltretira zarobljenike”, kazala je tužiteljica.

Ivan Koler, bivši pripadnik Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Tuzli, optužen je da je, kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru, od početka juna do kraja augusta 1992. godine nečovječno postupao i nanosio teške tjelesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima, bivšim pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Optuženi je, kako je navedeno, pesnicama i palicama udarao zarobljenike, uskraćivao im odlazak u toalet, ubadao po ranama, prijetio im da će ih ubiti, te ih ponižavao tjerajući ih da ližu toalet i polijevajući ih urinom.

Kantonalni sud u Tuzli je u septembru 2011. godine oslobodio Kolera optužbi za nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA). Vrhovni sud FBiH ukinuo je ovu presudu i naredio ponovno suđenje.

Suad Kumrić, branilac optuženog, u završnoj riječi je rekao da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu pravno relevantnu činjenicu protiv njegovog branjenika, te da su iskazi svjedoka proturječni i puni kontradiktornosti.

“Sve se može sažeti u jednu rečenicu – svjedoci Optužbe nisu se složili ni oko čega, a njih 95 posto ne govori istinu, odnosno laže!”, kazao je Kumrić.

Na ovom ročištu saslušan je i dodatni svjedok Tužilaštva Stokan Marković, koji je u Okružnom zatvoru u Tuzli proveo skoro 14 mjeseci. Za to vrijeme, kako je rekao, najviše ga je maltretirao stražar po imenu Ivan Koler, koji je zarobljenike “najviše tukao”.

“Samo te izvede i pesnicom udari u glavu. Od tih pesnica smo padali svi na pod. A kad padneš, onda te čizmom dokrajči. Po glavi, ruci, nozi… Meni je od jednog udarca u glavu sluh oštećen za više od 20 posto”, objasnio je Marković.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je u zatvoru u Tuzli doveden kao civil, te da tada nije imao saznanja da su u zatvoru smješteni i vojni zarobljenici.
 

This post is also available in: English