Članak

Izviđanje u Petkovcima

7. Marta 2013.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su Drago Nikolić i Milorad Trbić sredinom jula 1995. godine obišli školu u Petkovcima i obližnju branu, gdje je ubijeno oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka.

This post is also available in: English

Svjedok Milorad Birčaković, koji je bio vozač Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je vozio Nikolića u obilazak škole u Petkovcima, a Trbića u obilazak brane.

Nikolić, bivši načelnik za bezbjednost u Zvorničkoj brigadi, osuđen je pred Haškim tribunalom na 35 godina zatvora, a njegovog pomoćnika Trbića Sud BiH osudio je na 30 godina zatvora zbog učešća u genocidu.

Birčaković je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, kojima se sudi za ubistva Srebreničana u Petkovcima, gdje su zarobljenici dovedeni u školu, a odatle sprovedeni na branu i strijeljani.

Tužilaštvo smatra da su Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade, i Milošević, bivši zamjenik komandanta, znali za planirano pogubljenje zarobljenika i da su pod njihovom komandom praćeni do brane, gdje su ubijeni.

Svjedok je kazao da je zarobljenike iz Srebrenice prvi put vidio 14. jula 1995. u selu u Divič, gdje je dovezao Nikolića nakon sastanka u komandi brigade. Potom su, kako je dodao, otišli u selo Orahovac.

“U ‘tamić’ su ulazili zarobljenici, a okolo su, mislim, bili ljudi iz Vojne policije. Zarobljenici su imali povez na očima i rukama”, prisjetio se Birčaković.

On je dodao da su zarobljenici u nekoliko tura prevezeni do mjesta udaljenog oko kilometar od škole, a da je predvečer tu vidio nekoliko tijela mrtvih.

Birčaković je ispričao da je 15. jula bio u selima kod Zvornika, te da je kod škole u Pilici vidio mrtvog zarobljenika i vojsku, kao i zarobljenike u školi u Ročevićima. On je rekao da je čuo da su ti zarobljenici ubijeni.

Odgovarajući na pitanja branioca, svjedok je kazao da tada nije imao saznanja šta će biti sa zarobljenicima. Kako je naveo, pretpostavljao je da će biti razmijenjeni.

Birčaković je rekao da nije čuo da je komanda Šestog bataljona imala neko zaduženje u vezi sa zarobljenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart.

                                                                                                                                                 A.J.

Amer Jahić


This post is also available in: English