Članak

Bez saznanja o maltretiranju

8. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Nihad Bojadžić dolazio u Muzej “Bitka na Neretvi” nakon što su dovedeni hrvatski zarobljenici u ljeto 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Zenaid Burić naveo je da je kao pripadnik 44. brigade Armije BiH (ABiH) vršio obezbjeđenje muzeja u drugoj smjeni, nakon što su zarobljenici dovedeni iz sela Doljani kod Jablanice.

Svjedok je rekao da je Bojadžić, bivši zamjenik komadanta odreda “Zulfikar” ABiH, došao sa nekoliko momaka koji su bili u uniformi.

“Komunicirao je sa ljudima ispred muzeja. Ušao je u muzej, šta je dalje radio, ne znam. Mislim da je bio desetak minuta”, rekao je svjedok, dodavši da je u smjeni Bojadžića vidio dva puta.

Bojadžić je optužen za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Muzeju “Bitka na Neretvi”.

Svjedok Burić je rekao da nije čuo za maltretiranje zarobljenika u muzeju. On je pojasnio da su zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) držani u podrumskim prostorijama muzeja, koji je bio zaključan.

Dodao je da je Vojna policija 44. brigade bila zadužena za obezbjeđenje unutrašnjosti muzeja, te da oni držali ključeve od podrumskih prostorija.

Tokom unakrsnog ispitivanja, braniteljica Vasvija Vidović je kazala da su zarobljenici iz Doljana dovedeni 28. jula 1993., te je upitala svjedoka da li je potpuno siguran da je tada vidio Bojadžića, na što je Burić odgovorio da je “90 posto siguran”.

Odgovarajući na njena pitanja, svjedok je rekao je na trenutak ušao u hol muzeja, gdje je vidio Bojadžića kako razgovora sa vojnicima, nakon čega je pokušao razdvojiti hrvatske od bošnjačkih civila koji su već bili u muzeju, dodavši da se to desilo predveče.

On je kazao da je u muzej, oko dva sata nakon Bojadžića, došao i Azem Ibrović.

Burić je rekao da je optuženog viđao u muzeju kada je dovodio “svoje momke” u pritvor, te da zna da su bili pritvoreni izvjesni Popara i Deba.

Svjedok je rekao da prije nekoliko godina čuo za silovanje u Jablanici.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

Amer Jahić


This post is also available in: English