Suđenje

Žarić i ostali: Tužilaštvo BiH počelo sa ulaganjem materijalnih dokaza

26. Aprila 2023.14:34
Na suđenju za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, Državno tužilaštvo je uložilo manji set materijalnih dokaza.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Mladen Furtula kazao je da postupajući tužilac u ovom predmetu Ćazim Hasanspahić zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti prisustvovati suđenju i planiranom cjelokupnom ulaganju materijalne dokumentacije, te je na ročištu uložen manji set dokaza.

Među dokazima koje je uložio tužilac Furtula su izvještaj o postupanju po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, odgovor na dopis Auto-moto saveza Republike Srpske, izvještaj o stanju na putevima, informacija Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, kao i zapisnik o dobrovoljnoj predaji predmeta Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA).

“Danas nećemo obrazložiti zbog čega ulažemo ove dokaze, to će učiniti kolega Hasanspahić po povratku”, kazao je tužilac Furtula.

Odbrane su bile saglasne da će se o dokazima izjasniti kada svi budu uloženi i obrazloženi.

Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević su optuženi da su u periodu od aprila 2015. do augusta 2018. postupali u namjeri da pravnom licu “Elektroobnova” pribave imovinsku korist – iskorištavanjem, prekoračenjem ovlasti te nevršenjem svojih službenih ovlaštenja.

Žarić je, u svojstvu generalnog direktora “Elektroprenosa BiH”, propustio da u skladu s ugovorom iz obračuna naplati ugovorenu kaznu, Malešević da obračuna ugovornu kaznu, Manojlović navedeno potraživanje evidentira u dnevniku radova i dostavi na daljnje postupanje i naplatu.

Šukalo je optužen da je, u svojstvu rukovodioca, propustio izvršnom direktoru za finansije ukazati na neizvršenje ugovornih obaveza, a Bule se tereti da je propustila ukazati generalnom direktoru na kašnjenje i mogućnost aktiviranja bankovne garancije.

Suđenje će se nastaviti 24. maja, kada je planiran nastavak ulaganja materijalnih dokaza.

Azra Husarić Omerović