Vijest

Narodna skupština Republike Srpske pozvala sudiju Ustavnog suda BiH da napusti funkciju

26. Aprila 2023.22:09
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su zaključak kojim pozivaju sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka Kneževića da podnese ostavku i napusti funkciju do trenutka dok ne donesu drugačiju odluku, a usvojili su i zaključke o ukidanju rokova o osnivanju entitetskih vojnih i pravosudnih institucija, što opozicija vidi kao rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.
Narodna skupština Republike Srpske, arhiv. Foto: BIRN BiH

Zaključak o povlačenju sudije je predložila vladajuća većina u Republici Srpskoj, a predsjednik Skupštine Nenad Stevandić vjeruje da će Ustavni sud biti deligitimisan ukoliko Knežević podnose ostavku kako je to od njega zatraženo.

„On neće imati sudije iz Republike Srpske i sve odluke koje bude donosio ubuduće, koje će se vjerovatno ponovo ticati i imovine i aktuelnih pitanja, iako pravno validne, će biti delegitimisane i omogućiti nama lakšu dezavuaciju takvih odluka“, izjavio je nakon sjednice Stevandić i dodao da Kneževića jeste predložila Skupština ali da ga ne može smijeniti, već da je to sada isključivo odluka ovog sudije.

„Kako će se gospodin Knežević odnositi, to ćemo mi svi zajedno vidjeti u narednih nekoliko dana“, dodao je Stevandić.

Drugom sudiji koga je u Ustavni sud imenovala Narodna skupština, Miodragu Simoviću, mandat je istekao mandat u novembru 2022. godine, nakon što je napunio 70 godina.

Poslanici su zaključak donijeli na posebnoj sjednici u Banjaluci pod tačkom „Informacija o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara 2020. godine u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Na sjednici u Banjaluci je usvojen je i zaključak kojim zadužuju poslanike iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da u što skorijem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav ovog Suda bez stranih sudija.

Narodna skupština je donijela i Zaključak o usvajanju informacije o zaključcima Skupštine koji su usvojeni 10. decembra 2021. godine, a koji su se ticali prenosa nadležnosti, odnosno formiranja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Republike Srpske, vojske, Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za lijekove.

Ovi zaključci se mijenjaju na način da se rok od šest mjeseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi Republike Srpske omogućava da zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru kada za to budu nastupile odgovarajuće okolnosti.

Opozicioni poslanici kazali su da je Skupština u proteklih nekoliko godina donijela brojne zaključke i dekleracije koje vlast niije ispoštovala, te da je u pripremi ove sjednice pričano o problemu državne imovine.

„Atmosferu visoke tenzije koja je podignuta od strane prve ličnosti Republike Srpske u proteklih četiri-pet dana, ja sam mislio da će se razmatrati neki drugi prijedlozi i neki drugi dokumenti. Mi smo dobili taj dokument u koji je nadrobljeno svega“, rekao je predsjednik Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

Poslanici Pokreta za državu rekli su da se današnjim zasjedanjem nastavlja nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

“O ovim zaključcima, odnosno informaciji kojoj mi danas raspravljamo, Ustavni sud je rekao da oni nisu u skladu sa Ustavom BiH. Ova Narodna skupština nastavlja, to jeste predlagač ove tačke nastavlja kršiti Dejtonski mirovni sporazum nepoštivajući odluke Ustavnog Suda BiH”, kazao je Ramiz Salkić, bivši potpredsjednik Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je na sjednici 27. juna 2022. ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima u vezi prenosa nadležnosti sa BiH na entitet u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Đorđe Vujatović