Vijesti


Optužnica za zločine u Konjicu 7. Marta 2013. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Brkana i Ibre Macića za zločin protiv civilnog stanovništva u Konjicu u ljeto 1992. godine.
Zatraženo produženje pritvora za Franu Vulića 7. Marta 2013. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je da se pritvor Frani Vuliću, osumnjičenom za zločine na području Čapljine, produži za dodatnih mjesec dana, čemu se Odbrana usprotivila.
Ubijene komšije na cesti 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je krajem marta 1992. godine u selu Sijekovac vidjela mrtva tijela komšija srpske nacionalnosti.
Izviđanje u Petkovcima 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su Drago Nikolić i Milorad Trbić sredinom jula 1995. godine obišli školu u Petkovcima i obližnju branu, gdje je ubijeno oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka.
Optuženi u Nahorevu 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je 1992. godine optuženog Gorana Sarića vidio pred Mjesnom zajednicom u Nahorevu i u Jagomiru.
Dokazi o sukobima 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Kotor-Varoši, Odbrana trećeoptuženog Seada Menzila uložila je materijalne dokaze, među kojima i dokumente koji govore o sukobu srpskih i bošnjačkih snaga na ovom području.
Uzeo novac i zlato 7. Marta 2013. Članak Prvi svjedok na suđenju Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu, potvrdio je da ga je optuženi s drugima opljačkao 1992. godine.
Mape napada na Srebrenicu 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Haško tužilaštvo prezentiralo je mape na kojima je komanda Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. planirala ofanzivu na Srebrenicu.
Pomoć Bošnjacima da napuste Bijeljinu 7. Marta 2013. Članak Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, ljekar iz Bijeljine Milivoje Kićanović opovrgavao je navode optužnice da su srpske snage protjerivale Bošnjake iz tog grada, tvrdeći da su im “pomagale” da odu.
Predlaganje etničkog čišćenja 7. Marta 2013. Članak Unakrsno ispitujući svjedoka odbrane Momira Bulatovića na suđenju Radovanu Karadžiću, tužioci su bivšeg predsjednika Crne Gore suočili sa dokumentima u kojima je osuđivao vođe bosanskih Srba, sugerišući da su umiješani u etničko čišćenje.