Članak

Navodno ucjenjivanje svjedoka

26. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da nije želio ići u Petkovce jer je pretpostavljao da bi tamo mogla biti počinjena ubistva kao u Orahovcu, gdje je prethodno bio u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Dragoje Ivanović, bivši pripadnik Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je nakon pada Srebrenice bio u selu Orahovac kod Zvornika sa grupom od desetak vojnih policajaca.

On je rekao da je čuo za dešavanja u Orahovcu nakon što je došao u sjedište Vojne policije. Dodao je kako je čuo da su neki ubijeni, a neki odvedeni u razmjenu.

Ivanović je naveo da je u bazi Vojne policije čuo priču da svi koji su bili u Orahovcu idu i u Petkovce. Unatoč tome, kako je kazao, on nije otišao i misli da također ni drugi nisu otišli u Orahovac.

Dok je davao iskaz Tužilaštvu BiH tokom provođenja istrage krajem 2011. godine, Ivanović je imao status osumnjičenog za zločine počinjene u Orahovcu. Kako je rekao, tužilac koji je tada provodio istragu ga je “ucjenjivao”.

“Meni je prijećeno od strane tužioca koji je uzimao izjavu”, ustvrdio je svjedok, te dodao da se to dešavalo kada je isključivan diktafon preko kojeg je snimano uzimanje izjave.

On je kazao da je poslije čuo da su “u njegovim rodnim Petkovcima počinjena ubistva muškaraca iz Srebrenice”.

Ostoja Stanišić je, zajedno sa Markom Miloševićem, optužen za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima, gdje je sredinom jula 1995. ubijeno oko 1.000 muškaraca iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade, a Milošević njegov zamjenik.

Svjedok je naveo kako nije čuo da se optuženi Stanišić dovodi u vezu sa zarobljenicima i ubistvima.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Srećko Vuković govorio je o proboju Srebreničana prema Nezuku sredinom jula 1995. godine, te dvojici Srebreničana koje je poslije zarobio.

Vuković, koji je pripadao bataljonu kojim je Stanišić komandovao, bio je na položaju od Nezuka udaljenom oko kilometar vazdušne linije, kada je počeo proboj. On je dodao da se pucalo cijelog dana, te kako je do 100 vojnika pošlo da bježi, ali ih je Stanišić vratio.

On se prisjetio da je Stanišić poslije “trčao linijom i govorio da se ne puca, da je primirje”.

Desetak dana kasnije, svjedok je, kako je rekao, zarobio dvojicu zalutalih Srebreničana, koji su poslije smješteni u štalu. On je na suđenju kazao da ne zna da li su vođeni na kopanje rovova, iako je u istrazi potvrdio da jesu.

Objašnjavajući razliku u iskazu, svjedok je naveo da su Srbi u Banovićima – gdje je i on bio zatvoren – vođeni da kopaju rovove, te da je moguće da su i Srebreničani.

Vuković nije saznao šta se tačno desilo sa zarobljenicima, navodeći da je čuo priče kako su odvedeni u Batkoviće kod Bijeljine ili su pušteni. Na pitanje tužioca Predraga Tomića kako zna da nisu ubijeni, svjedok je odgovorio: “Ne znam.”

Suđenje se nastavlja 4. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English