Vijesti


Zatražena oslobađajuća presuda 7. Marta 2013. Članak U završnom izlaganju, Odbrana optuženog Milorada Živkovića zatražila je da Sud BiH oslobodi njihovog branjenika krivice za zločine u Čajniču.
Osporavanje zapisnika 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Goran Stanišić govorio je o načinu sačinjavanja zapisnika prilikom istražnih radnji i saslušanja svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA
Šamaranje zatvorenika 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, dva svjedoka Optužbe su kazali da su tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), vidjeli da su optuženi šamarali zarobljenike srpske nacionalnosti.
Potvrđena optužnica protiv Fahrudina Alića 7. Marta 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Fahrudina Alića, bivšeg pripadnika Vojne policije Teritorijalne odbrane BiH, koja ga tereti da je 1992. godine učestvovao u zločinima u kasarni “Viktor Bubanj”.
Odbrana traži blažu kaznu 7. Marta 2013. Članak Odbrana Stipe Krište zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da smanji kaznu optuženom za zločin počinjen u Gornjem Vakufu, čemu se usprotivila Optužba smatrajući da je kazna adekvatna počinjenom djelu.
Optužnica za zločine u Konjicu 7. Marta 2013. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Brkana i Ibre Macića za zločin protiv civilnog stanovništva u Konjicu u ljeto 1992. godine.
Zatraženo produženje pritvora za Franu Vulića 7. Marta 2013. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je da se pritvor Frani Vuliću, osumnjičenom za zločine na području Čapljine, produži za dodatnih mjesec dana, čemu se Odbrana usprotivila.
Ubijene komšije na cesti 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je krajem marta 1992. godine u selu Sijekovac vidjela mrtva tijela komšija srpske nacionalnosti.
Izviđanje u Petkovcima 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su Drago Nikolić i Milorad Trbić sredinom jula 1995. godine obišli školu u Petkovcima i obližnju branu, gdje je ubijeno oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka.
Optuženi u Nahorevu 7. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je 1992. godine optuženog Gorana Sarića vidio pred Mjesnom zajednicom u Nahorevu i u Jagomiru.