Članak

Stražar u slobodno vrijeme

27. Augusta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, dva svjedoka Odbrane su rekla da se sjećaju optuženog Olivera Krsmanovića kao vozača kamiona u vojsci, ali i da je povremeno stražario.

This post is also available in: English

Svjedok Žarko Jakšić je naveo da je Krsmanović u četu višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koja je bila smještena u mjesnoj zajednici Drinsko, došao početkom juna 1992. godine, 15-ak dana poslije njegove mobilizacije.

Jakšić je rekao da je oko 50 osoba srpske nacionalnosti mobilisano u Drinsko 19. maja, nakon povlačenja Užičkog korpusa u Srbiju, te da su na tom području držali stražu.

“Oliver je došao u jedinicu sa svojim kamionom. Mobilisan je kao vozač kamiona. I on je stražario kada je imao slobodnog vremena”, prisjetio se svjedok.

On je pojasnio da je Krsmanović za vojsku prevozio hranu, municiju i druge potrebne stvari.

Tokom svjedočenja, Jakšić se prisjetio događaja od 5. septembra 1992. godine, kada su ih, kako je kazao, muslimani napali. On je rekao da se optuženi dan pred napad vratio iz Užica, gdje je posjetio oca koji je bio ranjen, te da je sa svjedokom bio u rovu.

Svjedok je ispričao da je optuženi koristio i crvenu “nivu”, u kojoj je vozio komandira čete. Prema njegovim riječima, Krsmanović je u četi u Drinskom bio do kraja novembra ili početka decembra 1992. godine.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Krsmanović je kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Drugi svjedok Miladin Savić kazao je da se Krsmanović četi u Drinskom priključio desetak dana nakon mobilizacije, koja je bila 19. maja 1992.

“On je bio potčinjen komandi čete, kao i ja”, rekao je svjedok, te dodao da je optuženi uglavnom vozio kamion.

Savić je pojasnio da je vodio evidenciju u četi, ali da je rokovnik, u koji je bilježio sve detalje, izgorio tokom napada “muslimanskih snaga” 5. septembra.

Novi svjedoci Odbrane iskaz će dati 3. septembra.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English