Članak

Vojska bez “motorole”

27. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedok Odbrane je kazao kako tokom 1992. godine nije postojao sistem komunikacijske veze, te da su “motorole” mogli kupiti pojedinci koji su imali novca.

This post is also available in: English

Iako su svjedoci Tužilaštva prethodno tvrdili da su u maju 1992. godine vidjeli optuženog Najdana Mlađenovića sa “motorolom” u selu Hranča, svjedok Odbrane Jovan Živanović je rekao kako vojska nije kupovala “motorole”.

“I da je neko imao ‘motorolu’, njen domet je par kilometara, tako da se od sela Hranča do Bratunca teško mogla uspostaviti veza”, objasnio je Živanović, koji je 17. aprila 1992. godine mobilisan u Štab Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac.

On je pojasnio kako je Štab imao radiostanicu, ali da nisu imali uslove da je koriste.

Tužilaštvo BiH tereti Najdana Mlađenovića da je 3. maja 1992. rukovodio napadom na selo Hranča, u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. S Mlađenovićem je optužen Savo Živković, kojem je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela te uništavanju njihove imovine.

Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir TO-a Bratunac, kojem je pripadao i Živković.

Svjedok Živanović je kazao kako Mlađenovića zna od prije rata, te da je on dobar čovjek i domaćin, dok Živkovića ne poznaje.

“Mlađenović nije bio pripadnik TO-a i nisam ga vidio ni u jednoj četi, niti sam čuo da je ikakav zločin počinio”, rekao je Živanović.

Svjedok je kazao kako je Štab TO-a primao naredbe od Kriznog štaba. Na pitanje tužiteljice Ozrenke Nešković da li je Krizni stab naredio Štabu TO-a napad na selo Glogova, odgovorio je da ne zna.

“U Glogovi nisam bio, niti sam učestvovao, samo sam čuo šta se tamo desilo”, rekao je Živanović.

Suđenje se nastavlja 3. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English