Članak

Svjedok: Hakalović nije išao prema Trusini

26. Augusta 2013.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Odbrane je rekao da nije vidio optuženog Senada Hakalovića među vojnicima koji su otišli prema Trusini kod Konjica, gdje je počinjen zločin.

This post is also available in: English

Svjedok Muharem Hakalović, koji je rođak sa optuženim, kazao je da je za vrijeme akcije na Trusinu bio na položaju kod sela Gostovići. Prije napada, kako je naveo, stigli su vojnici u crnim uniformama, “naoružani do zuba”, za koje je čuo da su “Zukini”.

“Oni su išli prema Trusini. Bilo je naših momaka što su išli prema Trusini. Bilo je Vakufljana”, rekao je svjedok dok je govorio koji su vojnici pored njega prolazili.

Svjedok je naveo da je optuženi bio u Buturović Polju, pojasnivši da je to čuo od brata.

Zajedno sa Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade, za zločin počinjen u Trusini sudi se i petorici pripadnika odreda “Zulfikar” – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Prema optužnici, ubijeno je 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Braniteljica Vasvija Vidović pitala je svjedoka da li je vidio da je neko preko “motorole” rukovodio napadom na Trusinu. Svjedok je odgovorio da na položaju, udaljenom oko 400 metara vazdušne linije, nije vidio nikog sa “motorolom”, niti bilo koga iz komandnog kadra ABiH. On je dodao da je za Bojadžića prvi put čuo poslije događaja u Trusini.

Prema optužnici, Bojadžić je, kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, sa obližnjeg brda putem “motorole” rukovodio napadom na Trusinu.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English